2008-11-05

De kvarvarande senatsvalen

Fyra senatsval är ännu inte avgjorda.

Norm Coleman i Minnesota hade fler röster än Al Franken när alla var räknade, men marginalen var så liten, ca 700 röster, så det blev en automatisk omräkning. Omräkningen kan ta lång tid, ända in i december.

I Oregon leder för närvarande sittande republikanen Gordon Smith men kvarvarande röster som ska räknas är från demokratiska områden så utmanaren Jeff Merkley kan mycket väl ta sig förbi och vinna.

I Georgia har vinnaren Saxby Chambliss inte nått över 50 % vilket tydligen innebär att han får möta tvåan Jim Martin igen i december. (Vet inte om jag fattat detta rätt.)

Ted Stevens dömdes för korruption men lyckades ändå vinna ett mycket tight race. Hans framtid i senaten är dock inte klar, han kanske kommer bli utesluten eller tvingas sluta. Då kommer guvernören, Sarah Palin ni vet, tvingas utlysa nyval.

4 kommentarer:

Johan Ingerö sa...

Vore antagligen ett smart drag av Palin att försöka ta Stevens plats och börja opponera mot demokraterna på plats i DC. Enligt konventionell visdom borde hon i stället fokusera på att vara en bra guvernör i några år till, men jag undrar om det inte är dags att omvärdera den regeln nu.

Sten sa...

Det blir en ny valomgång i Georgia om ingen får 50 procent av rösterna. Chambliss har 49,9 procent av rösterna, men alla är inte räknade ännu (poströster och så där), så han kan fortfarande vinna.

chall sa...

Det finns även en möjlighet för Palin att välja sig själv som senatorns ersättare under tiden för nyvalet... Det är ju Guvernören som tillsätter senatorns tillfälliga ersättare...

Det finns ett par som spekulerar i Palin som senator, men överlag är alla förvånade över att folk i Alaska ville välja en man som riskerar 25 år i fängelse och är dömd (i första instansen) för förskingring.... rätt otroligt?!

Fred sa...

Ingen aning om hur länge Palin får sitta som Stevens ersättare, men när väl Palin ställer upp för att vinna ett val så kommer demokraterna inte göra något annat än att köra reklamfilmer med henne och Stevens. Hon var väl bland annat bakom Stevens återvalskampanj.
Samtidigt så börjar ju republikaner från McCainkampanjen prata mer och mer öppenhjärtligt om Palin, vilket inte kommer att hjälpa henne precis.
Som senator kommer hon då gå tillbaka till att håva in earmarks som hon gjorde som borgmästare och guvernör?

Dock så är valet inte över i Alaska. Verkar som Stevens leder med runt 3500 röster, med det verkar finns över 50000 röster kvar att räkna.

http://www.rollcall.com/news/29893-1.html?CMP=OTC-RSS

Och överlever Coleman en omräkning i Minnesota så väntar troligtvis undersökningar gällande intressanta peningtransaktioner.