2008-11-19

58 and counting

Antalet demokratiska senatorer (eller som huvudsakligen röstar med demokraterna) är nu 58. Två kvar till det magiska talet 60 (som kan rösta ner en filibuster). Alaskas republikanska senator Ted Stevens har fallit. Han förlorar med över 3000 röster i omräkningen mot utmanaren Mark Begich. Han blir den första demokrat att representera Alaska i senaten sedan Mike Gravel förlorade sin plats 1981.

Stevens har suttit i senaten sedan 1968 och är därmed den sittande republikan som suttit längst. Hans fall kommer efter att han fällts för korruption. Och det är inget litet fall. I Alaska är han hur stor som helst. Han har blivit återvald sedan 1972 med över 70 % av rösterna alla gånger utom en, senast 2002 med 78 %. År 2000 blev han vald till århundrandets alaskabo, den största flygplatsen i Alaska är döpt efter honom och när han fyllde 80 år utnämndes dagen till "Senator Ted Stevens Appreciation Day" och blev helgdag.

Som sagt, han är stor i Alaska. Men demokratin är större. Jag tycker det är bra att det är väljarna som röstade bort honom ur senaten och att inte blev avsatt på något annat sätt.

Antalet kan bli 59 om Norm Coleman förlorar mot Al Franken i Minnesota. Omräkningen av de 2,9 miljoner rösterna har börjat. I första räkningen på valdagen vann Coleman med 215 röster, eller 0,008 %. Om en månad väntas ett slutgiltigt resultat.

Demokraterna har också valt att behålla eller lyckats behålla, hur man nu ser det, Joe Lieberman. Han får till och med behålla sitt ordförandeskap i tunga Homeland Security and Governmental Affairs Committee. Det har retat gallfeber på de så kallade netroots, bloggare på vänsterkanten som länge drivit kampanj mot Lieberman för hans stöd till Irakkriget.

John McCain återvände till senaten igår och vill finnas kvar där ett tag om man får tro AP. Han bestämde sig på tisdagkvällen för att sätta upp en fundraisingkommittee för sitter omval 2010.

1 kommentar:

Jesper sa...

Även i Georgia är en plats up for grabs: Chambliss mot Martin. Om Martin vinner lyckas ju demokraterna ta de eftertraktade 60 platserna. Vilket troligen också var en faktor i Liebermandilemmat.