2008-11-18

Eric Holder justieminister?

Eric Holder var en av tre personer som ledde arbetet med att granska potentiella vicepresidentkandidater. Nu sägs det ryktesvägen att Barack Obama tänker utse honom till justitieminister om han bara klarar granskningen av honom själv. Han har erfarenhet som nummer två i justitiedepartemtet, biträdande justitieminister i Bill Clintons administration.

Det är också från Clinton-tiden som hans största nackdel finns. Bill Clinton benådade Mark Rich under sin sista dag i Vita huset. Det skapade en stor kontrovers eftersom sagde Rich var efterlyst för skattefusk och olaga handel med Iran. Richs familj hade gett stora donationer till demokraterna och Clintons presidentbibliotek vilket gjorde att det misstänktes att han köpt sin benådning. Holder tog inte avstånd från benådningen utan uttalade sig försiktigt postitivt.

Om Eric Holder blir utsedd är han den förste färgade personen på den posten.

Inget nytt om Hillary Clinton som utrikesminister förutom att media spekulerar i att Bill Clintons intressen kan sätta käppar i hjulet. Han har tjänat stora pengar på att hålla tal runt om i världen, och vilka han har hållit en del tal för kan vara ett problem. Även hans Clinton Global Initiative kan bli ett problem om dess intressen krockar med USA:s och därmed Hillary Clintons.

Det är inte heller säkert att Hillary Clinton kommer ta jobbet om hon blir erbjuden det, påstår Politico.

Inga kommentarer: