2008-09-29

Var det idag McCain förlorade valet?

Om ni trodde att republikanerna i representanthuset och John McCain hade slutit fred sedan tidigare strider så trodde ni uppenbarligen fel. De fällde överenskommelsen kring finanskrisen idag och fällde kanske samtidigt John McCain. Han hade redan tagit på sig en del av äran kring överenskommelsen och alla verkade övertygade om att den skulle gå igenom. Omröstningar brukar inte komma fram i kongressen om man inte vet att röstsiffrorna blir de rätta.

Republikanerna i representanthuset menar att det var Nancy Pelosis attacker i talarstolen som gjorde att de tippade över till att rösta nej. Hon gick visserligen på ganska hårt vilket ju visserligen är onödigt i det här läget, men det låter mest som en läglig ursäkt.

McCain-kampanjen gav Obama en rejäl känga medan Obama snyggt valde en mer statsmannalik approach och manade till lugn.

För McCain är det här uppenbarligen nära nog en katastrof. Han avbröt sin kampanj för att sy ihop en överenskommelse och skulle inte debattera innan det var klart. Han fick åka på debatten utan färdig uppgörelse men åkte sedan tillbaka till Washington. Idag åkte han alltså ut i landet igen, säker på att saken var biff.

Bråket i Washington förstärker ju dessutom ännu mer känslan hos väljarna att Washington is broken. Det har varit Obamas budskap hela tiden och borde rimligen gynna honom. Han leder redan klart i opinionen och detta kan öka hans ledning till tvåsiffrigt.

Det enda som skulle kunna ha hjälpt McCain var om han tydligare motsatt sig överenskommelsen eller varit tydligare vad han har varit kritisk mot. Den är nämligen inte speciellt populär hos amerikanska folket. Men han har inte framstått som någon stark kritiker.

Jag har svårt att se något positivt för McCain i det här. Obama har inte hanterat saken på något perfekt sätt men undvikit att göra misstag och det har verkligen lönat sig.

Samtidigt kan jag inte tycka att McCain gjorde fel som avbröt kampanjen. Det var en chansning som gick rejält fel, men McCain kan inte vinna utan chansningar.

12 kommentarer:

Anonym sa...

McCain förlorade inte valet idag. McCain förlorade valet i South Carolina 2000. Hans chans var för åtta år sedan. Han kan tacka Bush och Rove och resten för det, både för 2000 och för 2001-2008.

Både chansningen på Palin och chansningen på ekonomin visar på desperationen hos en man som är redo att satsa allt för att vinna, inte en kandidat som sätter landet först. Vilken som helst av dessa chansningarna skulle ha sänkt en kandidat som hade haft en möjlighet från början.

McCain stödde motvilligt förslaget så det är svårt att se hur han skulle kunna framställa sig som en kritiker. Han hävdade också att det var tack vare honom som överenskommelsen blev av.

Obama höll sig undan då han inte ville politisera det hela, det var inte förrän Bush bjöd in honom som han åkte till DC.

Det här året var endast en kandidat redo och värdig att bli president.

Anonym sa...

Republikanerna i representanthuset misslyckades att leverera de roester som behoevdes foer att foerslaget skulle ga igenom, med resultatet att boersen foell kraftigt.

Demokraterna kommer troligtvis nu att slaeppa ett eget foerslag som ett antal republikaner i bada kammrarna kommer att kaenna sig tvungna att stoedja foer att oeverleva valet, da vaeljarnas instaellning till det hela kommer att ha aendrats dramatiskt.

Moejligheten foer 58 eller 59 demokratiska senatorer (plus da Sanders och Lieberman eller baettre bara Sanders), oekade i veckan, chansen foer det har ju inte minskat nu, tvaertom.

Detta samtidigt som McCain har spelat bort sig sjaelv.

Wow.

Anonym sa...

Det är svårt för mig att säga att Obama's ledning är ointaglig, det är fortfarande ganska jämt även om Obama börjat få ett övertag.

Väljarna har nu fått uppleva McCain in action och det var ganska tröttsamt för de flesta.

Lyssnade på Obama starx efter att representanthuset misslyckats med att rösta i genom 700 miljarder dollar bail-out förslaget, och han var snabbt med på noterna och snackade redan om att det var dags för att hjälpa Main Street och inte bara Wall Street, uppenbarligen tycker han att Main Street skall också ha 700 miljarder dollar, dvs lika mycket som Wall Street, i så fall blir det antagligen hyper inflation i USA.

Mikael Carpelan sa...

Jag är imponerad över ditt sätt att skriva trots att du uppenbarligen håller på McCain. Jämför med det Alice i underlandet som kallas erixon.com...

Anonym sa...

jag skulle nog jämföra honom mer med Bagdad Bob.
Han skrev att McCain vann debatten och baserade det i stor del på konservativa tyckare och en internetpoll hos drudge...

Nu har han väl en bit uppe som i mycket liknar vad Bill Kristol precis skrev, McCain kan vinna genom att lösa krisen...

Men det finns ju en hel del som gillar vad han skriver.

Anonym sa...

Erixon är som en neokonservativ variant på den nordkoreanska nyhetsbyrån. Fullständigt enögs men rätt intressant på sitt sätt.

David Holmberg sa...

Republikanerna i representanthuset har ju även sina egna platser att tänka på.
Om presidentvalet ser ut att vara jämnt så gäller det inte för representanthuset, där ser republikanerna ut att förlora 20-30platser.
Nog måste det vara lockande för en republikansk ledamot att ta detta tillfälle i akt att distansera sig mot Bush samt mot det allmänt impopulära 700miljarders-paketet.

Anonym sa...

Jah har också imponerats av Dick Erixon's fantastiska entusiasm och förmåga att tolka allt som händer till McCain's fördel. Erixon verkar älska amerikanska presidenter som är villiga att starta krig för att befria länder från diktatur. Men Erixon verkar trivas med sig själv och sina förträffliga åsikter.

Anonym sa...

Har inte demokraterna majoriteten i kongressen?? Hörde mycket om det efter valet 2006 om jag nu minns rätt.

Anonym sa...

Jo anonym 5:23 de har de också men Demokraterna vill inte driva igenom beslutet ensam. Om det inte går som det är tänkt med räddningspaketet så vill inte Demokraterna ensama ta på sig skulden. Ibland är politik sjukt löjligt.

Anonym sa...

Pelosi's lilla speech var definitivt planerat med avsikten 'kill the bill' och det faktum att hon live 'kryddade' talet med lämpliga avvikelser från det officiella skriptet stödjer även detta tycker jag. Did Pelosi's ad lib doom the deal?

Det här var nog det bästa som kunde hända Demokraterna, Obama och faktiskt the Amerikanska folket medan Republikanerna och McCain förmodligen inte hade råd med det här.

För Obama är det bara gynnsamt att fokus på ekonomin både intensificeras och förmodligen förlängs. Om inte ett mirakel nu inträffar på fredag natt så går han ju mot en landslide.

För Amerikanska folket, och förmodligen för världen i övrigt, är det bra eftersom betydligt fler nu kommer att vakna upp ordentligt och verkligen få i sig det där svarta kaffet.

Om voten hade gått igenom hade förmodligen merparten somnat om med en jäspning och nästa gång det var dag hade konsekvensrna förmodligen varit förödande.

Det hade också betydligt stärkt McCain och get vind i seglen inför VP debatten. Det visste naturligtvis Pelosi och övriga dems, politics på "högsta" nivå m.a.o.

Vi ska nog vara tacksamma för än är det långt ifrån klart och bara tanken på McCain och Palin i VH får mig att rysa av obehag. Henne ska vi inte bara tala om, men med honom är det ju pinsamt tydligt att han verkligen är en gambler - på riktigt - och beredd till alla trix för att ta hem den där "jackpotten".

Med Obama är det svårare att see klart vad som finns bakom men han inger åtminstonne inte samma känsla. Naturligtvis är han inte helt "clean" men har nog ändå ganska ärliga avsikter.

Anonym sa...

Problemet för McCain är att han är en mittenpolitiker med en dragning åt vänster som inte går hem i dagens republikanska parti.

När han skapat majoritet i kongressen har han gjort upp vänsterut, med demokraterna.

Han fick han plocka in Sarah Palin, som förefaller vara inkompetent,men var en politisk korrekt kandidat för de socialkonservativa.

Givet att han har tvingats till detta är det svårt att se att han lyckas mobilisera mittenväljarna som tidigare varit hans kärnväljare.

Utmaningen för McCain är att distansera sig från Bush samtidigt som han får en majoritet av republikanerna i kongressen att sluta upp bakom Bushs krisplan för ekonomin.

Är nog en omöjlig uppgift om det är mittenväljarna han är ute efter.