2008-09-10

Sex, grisar och läppstift

De senaste två dagarna vet jag inte om man ska skratta eller gråta åt, jag tycker hur som helst det är roande att se hur bisarra presidentkampanjer kan bli ibland. Och hur skickliga kampanjerna är - oavsett om man tycker att det är så här politik ska bedrivas eller inte.

Hur som helst.

Det började med att Barack Obama attackerade John McCain i en reklamfilm om utbildningspolitik. McCain-kampanjen svarade stenhårt med att i en egen reklamfilm påstå att det enda Obama uppnåt inom utbildningsområdet var att se till att förskolebarn får sexualundervisning. Det ledde till nya rallarsvingar från både Obama och McCain.

Sen kom det som verkligen har fått mycket uppmärksamhet. Barack Obama använde uttrycket "lipstick on a pig" vid ett townhall-möte: "Now, you know, ... you can put, uh, lipstick on a pig. It's still a pig."

Det skulle han inte ha gjort. Uttrycket betyder, enligt ordboken: "slang for when someone tries to dress something up, but is still that something".

Det vet såklart McCain-kampanjen att det betyder. De vet också att Obama inte menade något speciellt med att använda just det uttycket. Men de vet också att det har pratats en del om läppstift sedan Sarah Palin kom in i bilden. Hon skämtade bland annat själv om att enda skillnaden mellan en hockeymorsa och en bulldog är läppstift.

De slog till. De anklagade Barack Obama för att ha liknat Sarah Palin vid en gris och lanserade samtidigt en "truth squad" för att bekämpa attackerna på Palin. Obamas kampanj vill naturligtvis inte prata om det här, men insåg att de var tvungna och gick i svarsmål. Det räckte inte, så Obama själv fick uttala sig:

“I don’t care what they say about me, but I love this country too much to let them take over another election with lies and phony outrage and swift boat politics. Enough is enough.”

Chris Cillizza på The Fix förklarar sin teori varför denna typ av kampanj funkar för McCain, men inte för Obama.

McCain-kampanjen fortsätter också spåret med att anklaga Obama och media för att attackera Palin. Nu senast i en reklamfilm:Säga vad man vill, men det är underhållande.

13 kommentarer:

Overseas sa...

Att McCain själv använt uttrycket bara för något år sedan gör ju onekligen att anklagelsen känns rätt ihålig.

Kan tyvärr inte hålla med om att det är underhållande, det är inte såhär man hoppas att den framtida ledaren för världens mäktigaste nation ska föra sig.

Anonym sa...

Jacob. Du spelar dataspel? Tro inte att du kan värja dig från republikanerna skickliga inriktning på din målgrupp!

BILD

;;-)

Anonym sa...

Jag tycker det är intressant att se hur de olika kampanjerna lägger ut miljoner på nåt som närmast kan jämföras med skolgårds mobbning utan något som helst politisk meddelande. Men den stora frågan är om inte "the truth squad" kan göra större onytta än nytta med sitt gnäll? Om nu Jane Swift ("swift boat politics" ironi?) ber Obama be om ursäkt för nåt som 90% av medierna anser att han INTE har sagt om Palin så kan väl det inte inge nåt större förtroende för Republikanerna, eller?

Anonym sa...

magnus: det har inget med datorspel att göra. det är parodi på en tv-serie.

Anonym sa...

j. Jaha. Glad att jag inte vet sånt!

Anonym sa...

McCain har använt utrycket själv vid ett flertal tillfällen, bland annat om Irakkriget, och en av hans medarbetare har skrivit en bok som heter just "Lipstick on a pig".

Otroligt att en sådan reklamsnutt kan vara "approved by John McCain". Den republikanska smutskastningskampanjen sätter nya rekord. Dom har till och med återanvänt Bush's skrämsel-vargar.

Underhållande om man är McCain-supporter, visst, för det tar återigen bort fokus från politiken, och driver den här pseudo-kampanjen om personlighet som uber-lobbyisten Rick Davis skapat.

Kommer det att lyckas? Jag tror tyvärr det. Mediaspin-maskinen är så uppe i varv att det bara är såna här "nyheter" som skapar rubriker.

Dom har dessutom lyckats göra Palin untouchable med sexism anklagelser för varje form av ifrågasättande. Det är knepigt eftersom Palin är en tuff kvinna som verkligen kan svara för sig själv och bita ifrån.

Ingen kan tydligen ifrågasätta Palins politiska "record", som hon beskrivit den själv (hon har kört exakt samma tal vid varje uppträdande).
-"I said thanks, but no thanks to the bridge to nowhere". Palin var för the road to nowhere, innan hon var emot den.
-"So I sold the private jet on eBay". Hon annonserade den på eBay, men sålde den inte där. Hon sålde den till en kampanjkontributör med förlust.
-"I fired the chef, my kids were disappointed". Det visar sig att kocken fick ett annat jobb, men fortsatte laga mat åt barnen.
-Hon tog traktamente när hon jobbade hemifrån.
-"Troopergate", pågående utredning om maktmissbruk.
-Palin fick hela 27 miljoner i earmarks för en stad på endast 6700 pers.
-Palin är emot abort även i fall av incest eller våldtäkt.

Många sakfrågor som skulle vara intressanta för oss väljare att få svar på.

Men nu handlar inte kampanjen om det. Opinionsundersökningarna visar med all tydlighet att amerikanarna är redo att välja en person som är "just like us", utan nån nämnvärd granskning av politisk kompetens. Alltså precis som när George W Bush valdes. Och vi har ju facit på hur det gick.

Overseas sa...

staffan:

Då borde ju inte Republikanerna ge sig på Obama för hans "brist" på erfarenhet.

Patrik sa...

Som WaPo skrev

"the McCain campaign sinks into sillines"

Där skriver de varför Lipstick och SexEd-reklamen är rena distraktioner
http://tinyurl.com/67yhw2

De avslutar med:
"John McCain is a serious man who promised to wage a serious campaign. Win or lose, will he be able to look back on this one with pride?"

Jonas V sa...

Jag är inte supporter av någon av presidentkandidaterna men vill att Obama skall förlora eftersom jag är orolig för vad hans hårdknackade motstånd mot frihandel skulle betyda. (Dessutom får sig vänstermedia en näsknäpp)
I vilket fall trodde jag först att han kallat Sarah Palin för "a pig with lipstick" när jag läste Dick Erixons blogg. Efter att ha sett hur han uttryckte det hela uppfattar jag inte att det var Palin som han kallade pig with a lipstick.
Jag var rejält trött på den amerikanska valkampanjen men piggnade till efter att Palin hade utsetts till VP. Nu har jag emellertid tröttnat igen och gör som med Melodifestivalen, jag väntar på röstresultatet.

Anonym sa...

äh kom igen

Vad McCain "såklart vet" och vad du vet att McCain "vet" att Obama inte menade får du gärna utveckla.

Killen står inför en publik och snackar om Palin. Både det och det faktum att Palin själv använde ordet läppstift i sitt tal till konventet gör att kopplingen däremellan blir uppenbar för alla som lyssnar. Obama är inte dummare än att han kan förväntas förstå det.

Eller du tror kanske att publiken hade skrattat lika kraftigt om Obama använt något annat gammalt uttryck?

Det var ett sexistiskt angrepp på dagisnivå från en desperat kandidat som sedan inte är man nog att be om ursäkt utan skyller på medierna. Löjligt.

Anonym sa...

Jonas v. Jag håller med dig här, även om jag kanske är lite mer för McCain också, t ex i utrikespolitik, energipolitik och en hel del annat.

Tänkte dock resonera lite intellektuellt, i meningen att objektivt inte ta ställning för någondera sidan... så här:

När man ser McCains reklamfilmer undrar man hur länge McCain/Palin kan spela "kränktkortet", där Obama anklagas för att vara elak mot kvinnor med mera. Förr eller senare -- om Obama är noga med att inte klaga och bara vara på gott humör -- kan ju sådant slå tillbaka på dem som billigt. Nu överdriver säkert McCain/Palin klagan på Obama (vilket jag inte tycker är snyggt, men är väl skicklig politik; Palme om man så vill...), men Obama tycks hela tiden gå i fällan, in i försvar.

Hur som helst. En annan effektiv offensiv när kränkthet förlorat sin magi tror jag behövs och att McCain/Palins kampanjmakare bör slipa på.

Men jag kanske är naiv. Det kanske bara är attack och negativ kampanj över mållinjen som fungerar idag? Makabert gladiatorspel åt folket? Hade en positivt kampanjande Reagan vunnit idag? Reinfeldt kanske vann så!

Men det kan nog alltså finnas en risk i attackstrategin, som måste kunna pareras.

Jag kommer förutom att vänta på resultatet nog att intressera mig för strategier och eventuellt mängden av köttslamsorna som ryker tills valdagen.

Men för sjutton! McCain/Palin 2008. Grrrrrr!!!

chall sa...

hm, just "listick on a pig" har nämnts av republikanerna om HRC för ett par år sen... kommer inte ihåg om det var Mccain eller ngn av dom andra men det kan nog vara därför som Obama sa det.

Sen är det samma som "walks like a duck, qucks like a duck..."

Vi har väl samma uttryck hemma i Sverige "även om du klär grisen i klänning är det fortfarande en gris"?! eller så är det en dialektal sak... ;)

Tobias Levander sa...

Just det här med "lipstick" var nog medvetet använt av Obama, som anade att det skulle kunna föra honom tillbaka till centrum av debatten, som länge dominerats av McCain och Palin.
McCains löjliga respons på denna "kontrovers" kan gynna Obama. Med tanke på vad McCain-lägret sagt om Obama på sistone är i alla fall "lipstick on a pig" en väldigt, väldigt mild respons, oavsett vilken tanken bakom var.