2008-09-03

Palin, Palin, Palin

Natten tillhör Sarah Palin, men sen måste John McCain åter stå i blickfånget om han ska vinna det här valet.

Det har varit väldigt mycket Sarah Palin sedan hon presenterades förra fredagen. Det tog bort mycket av uppmärksamheten från Barack Obamas tal och den inledande rapporteringen var väldigt positiv. Eftersom både media och Obama-kampanjen inte visste mycket om henne blev det de snälla sakerna som skrevs. De senaste dagarna har det vänt. Det kom fram att hennes dotter var gravid, att hennes make gripits för rattfylla för ett 20-tal år sedan, att hon var för bron till ingenstans innan hon var mot den och att hon är inblandad i en affär där hon anklagas ha utövat påtryckning för att få en person sparkad. Dessutom har media skrivit en hel del om själva vettingprocessen, alltså hur McCain-kampanjen kollat upp hennes bakgrund. Hennes korta erfarenhet har även den funnits i fokus för medias rapportering.

En del antar att allt detta är negativt för henne, medan andra tror att det inte påverkar alls. Min uppfattning är att graviditer i familjen bara stärker henne. Att media diskuterar saken så mycket och att frågor om det är lämpligt för en småbarnsmor att ställa upp i presidentval gör nog en och annan kvinna rejält förbannad.

De andra turerna kring henne är för små för att påverka väljarna i någon större utsträckning. Det mesta negativa är att det kan ta utrymme från McCains budskap. Samma sak med vettingprocessen, vilken väljare bryr sig om det? De har viktigare saker att tänka på.

Däremot erfarenhetsfrågan är högintressant. Ju mer det pratas om att Sarah Palin har för lite erfarenhet för president, desto svårare blir det för John McCain att säga samma sak om Barack Obama. Det är svårt att jämföra erfarenhet mellan en senator och en borgmästare och guvernör. Det är olika sorters erfarenhet, men båda har en kort tid bakom sig på toppen, det kan vi nog alla enas om. För att McCain ska kunna använda erfarenhet mot Barack Obama måste han vinna debatten om Sarah Palin har en "bättre" erfarenhet än Obama.

Men myntet har som vanligt två sidor. Det är naturligtvis svårt för demokraterna att attackera Palin för att vara oerfaren - även om de gör det flitigt. Och Palin är trots allt tvåa, inte etta som Obama. Varje gång de attackerar Palin påminns väljarna om att Obama har ungefär lika mycket erfaranhet.

Vi får inte heller glömma att attacker på Palin kan slå tillbaka på anfallaren. Hon framstår hittills mycket som en vanlig amerikan från landsbygden. Obama behöver dessa väljare i många delstater, inte minst Ohio. Om Palin känns som en av dom och attackeras hårt på ett personligt plan kan det förstärka bilden hos dessa väljare av demokraterna som elitister.

För att McCain ska ta igen det försprång Obama fick under konventet så måste debatten sluta handla om Sarah Palin. Hon ska vara en frisk fläkt och en som motiverar de egna kärntrupperna. Det kan hon själv göra genom att visa ikväll att hon är redo att leda landet genom att visa vad hon åstadkommit i Alaska och att hon förstår både nationell och internationell politik.

12 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Johan sa...

Efter att ha talat med tiotals delegater på konventet de senaste dagarna råder det ingen tvekan om att det hade blivit uppror om Lieberman blivit vicepresidentkandidat.

Republikanernas nyantagna plattform är än mer konservativ än tidigare och de som representerar partiet från olika delstater är som regel mycket, mycket konservativa. Jämfört med dem är McCain förhållandevis liberal, åtminstone i vissa avseenden.

Angående arenan så tog den 20 000 personer innan ombyggnaden inför konventet och bakgrunden består av hundratals lcd-skärmar som definitivt inte är ljusblå hela tiden. Däremot är det alls inte fullsatt än; vi får se vad som händer ikväll.

Anonym sa...

Den del som var bakgrund för TV-bilderna var ljusblå under första dagen. Ikväll körde man rött för Romney, Huckabee och Guiliani, samt svart för Palin. Mycket bättre.

Palins tal innehöll inte mycket nytt, förutom att hon försökte presentera vem hon är. Annars var det mycket av ett typiskt McCain valtal. En oväntat stor del av talet ägnades dock att attackera Obama, och likt Guiliani så var det ofta ett förlöjligande av Obama/demokraterna.

Det står dock klart att republikanerna med detta VP-pick har satsat på Palins "likability". Palins familj ska stå i kontrast till Obamas, istället för Bidens, och kan republikanerna få fokus på detta istället för de viktiga ämnena som ekonomi, så kan dom vinna igen.

Mathias Sundin sa...

Anonym 1: Det är rätt uppenbart att du är Peter. Du är avstängd från bloggen så var vänlig och sluta skriv här. Så otroligt viktigt kan det väl inte vara för dig att skriva här.

Johan Ingerö sa...

Anonyma Peter,

Ett problem med att lämna hundratals kommentarer på olika bloggar är att bloggägarna blir bekanta med ens stil efter ett tag.

Jag säger som Rudy Giuliani sa till snubben med illrarna. Sök hjälp. Det kan inte vara nyttigt för dig att låta hela ditt liv kretsa kring mig och Mathias.

Peter sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Mitt inlägg som Johan svarade på blev borttaget så jag antar att ni tror att jag är anonym1? Märkligt. Jag postade också svaret på Johans inlägg (anonym2), det som blev kvar. Jag vet inte vad som var så kritiskt i mitt första inlägg?

Jag har inte läst den här bloggen särskilt mycket förut, men jag måste nu anta att "fair and balanced (jo faktiskt!)" är ironiskt menat, dvs precis lika "fair and balanced" som Fox News är. Och att ni tydligen inte publicerar åsikter som inte överensstämmer med republikanernas partiprogram. Synd.

Mathias Sundin sa...

Jag beklagar Staffan om det var ditt inlägg som togs bort. Jag trodde det var Peter som skrev. Du skrev nämligen precis som han brukar göra.

Du är varmt välkommen att kommentera, positivt och negativt.