2008-09-05

Country First


Det var svårt för John McCain att inte överträffa förväntningarna. De var redan så låga att hans kampanj inte ens behövde försöka sänka dem. Men han överträffade dem rejält.

Det som stod ut mest var att talet innehöll väldigt få attacker på Barack Obama. Han gav sitt eget parti lika mycket kritik som Obama. Han sa att republikanerna förtjänade att förlora makten eftersom makten hade förändrat dem. Ett smart sätt att visa väljarna att han förstår deras besvikelse och att han är någon annan än de republikaner de röstade bort i kongressvalet 2006.

Hans genomgående tema var att han är en fighter som står på väljarnas sida, inte på någon annans sida. Han kommer slåss för dom i Washington och till sin hjälp tar han en likadan bulldog från Alaska. Han visade väljarna att han kan använda sin erfarenhet för att förändra Washington, utan att säga det så direkt.

Avslutningen var kraftfull när han berättade om hur fångenskapen, hur han gick från en person som satte sig själv först till en som satte country first. Och hur krig påverkat och drabbat hans familj. Hur han hatar krig och hur han kommer jobba över världen för att skapa fred.

Jag hittar så här direkt inga uppenbara misstag eller något som han inte sa som borde ha sagts. Sen om strategin funkar, om folk ser honom som en trovärdigare förändrare än Barack Obama återstår att se. Det är inte alls så säkert.

Jag återkommer när talet har sjunkit in - och jag har sovit lite.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant strategi av McCain att gå tillbaka till sin roll som independent som kan jobba över partigränserna. Det har vi inte sett så mycket av hitills i kampanjen, men det kanske finns tillfälle för det nu när den republikanska basen fått sin gunstling i Sarah Palin. Frågan är dock om det funkar när McCain röstat med Bush 90% av tiden, det återstår att se.

Och att han inte attackerade Obama mer behövdes ju inte efter att Giuliani och Palin gjort det jobbet.

Dock så var applåderna ljumma varje gång han tryckte på independent-sida.

Misstagen var väl att han stakade sig en del gånger och att han sa att Sarah Palins hade "worked with her hands and nose".

Det här var Sarah Palins konvent, utan tvekan. Det var många som hade tunat in bara för att se henne och dom såg en sympatisk person som dom kan identifiera sig med. Det snackas redan om att lågutbildade kvinnor kan bli en grupp som Palin vann över, och som kan bli avgörande för valets utgång.