2008-08-20

Ditt och datt

Efter semestern är det en tuffare Barack Obama som visat upp sig på kampanjtrailen och hans kampanj har även den tuffat till sig med flera hårda attacker i form av tv-reklam i battleground states. De flesta har dock lanserats utan tala om det för media. Den här senaste reklamfilmen lanseras dock på vanligt sätt, troligen bland annat för att visa de egna fansen att han kan slå hårt tillbaka:Rudy Giuliani blir key note speaker på republikanernas konvent. Det betyder att han talar på tisdagskvällen. Joe Lieberman talar på måndag, likaså gör Dick Cheney och Arnold Schwarzenegger. Mike Huckabee, Mitt Romney, Sam Brownback och många andra forna rivaler kommer också hålla tal.

Det går rätt bra för John McCain i opinionen numera. Först syntes det i de nationella siffrorna, men nu även i flera battleground states. Hos RealClearPolitics leder han, där hade Obama en ledning med över 100 röster förut. Hos ElectoralVote har Obama rasat under 270 röster, men leder fortfarande med 264-261.

Enligt uppgift ringer McCain-kampanjen runt till högt uppsatta republikaner ute i partiet för att ta reda på en pro-choice-vp-kandidat skulle vara acceptabel för partiet. Två tänkbara namn är demokraten Joe Lieberman och tidigare Pennsylvania-guvernören Tom Ridge. Flera tror dock att detta bara är fint från McCain-kampanjen.

Vänsterbloggare har ifrågasatt John McCains berättelse om en fångvaktare i Vietnam som ritade ett kors i sanden framför honom. De menar att han kan ha stulit berättelsen från Alexander Solzhenitsyn. Nu berättar Bud Day, fånge tillsammans med McCain, och den mest dekorerade flygvapen-veteranen sedan Douglas McArthur, att McCain berättade den historien för honom i redan fånglägret.

Washington Post postade en 40 år gammal artikel häromdagen. Den berättar om att John McCain har utsetts till befälhavare för USA:s trupper i Stilla havet och att han har en son som sitter fånge i Vietnam.

Bob Woodward, mannen som avslöjade Watergate-skandalen, kommer nu med en fjärde bok om Bush-administrationen. The War Within heter den och släpps den 8 september. Hittills har jag inte blivit besviken på en enda Woodward-bok så ett inköp rekommenderas.

Trots att Barack Obama var på semester på Hawaii lyckades han få större genomslag i media än John McCain.

Factcheck.org granskar det McCain och Obama sa på Saddleback forum. Båda två hade en tendens att överdriva sin egen förträfflighet.

Bloggen 538.com har ett antal scenarier där det skulle bli 269-269 i elektorsröster. Det skulle innebära att kongressen utser president (Obama).

Inga kommentarer: