2008-07-20

Super Saturday

Ökenhettan knäckte nästan en svensk viking. Trots att jag drack en hel del vatten och hade hatten på plats, så var jag efter tre timmar under Nevadasolen nästan groggig. Men jag nådde mitt mål och knackade på hos alla hushåll på min lista. Ytterligare vatten och ett par pizzabitar på kontoret laddade batterierna och jag ringde för brinnande livet resten av dagen. Jag tror jag har en rätt bra chans att få träffa McCain nästa gång han är i Nevada, en ära som tillfaller de bästa kampanjarna under Super Saturday.

Vårat grundarbete består mycket av att identifiera McCain-väljare. När röstningen börjar kommer de kontaktas igen och uppmanas att gå och rösta.

Det finns en stor skillnad mellan Sverige och USA som gör detta mycket enklare i USA. När personer registerar sig för att rösta kan de också registera sig för ett parti. Dessa uppgifter är offentliga för kampanjerna vilket gör att de kan trycka ut listor med folk som är reggade som republikaner. Chansen är alltså väldigt stor när vi ringer att de håller på McCain.

Vi frågar också lite om vad de tycker i olika sakfrågor vilket gör att kampanjerna får bra koll på vad som är viktigt för just den väljaren. Säg att en väljare som ännu inte bestämt sig säger att bensinpriserna är viktigast när de bestämmer sig hur de ska rösta, då kan kampanjen se till att just den väljaren får information om vad McCain har för åsikter i den frågan.

I Sverige får vi inte registera åsikter på det här sättet och vi vet inte heller vilket parti någon registerat sig för och troligen röstat på.

Här är lite bilder från Super Saturday:


State Senator Dr. Joe Heck pratade lite till oss innan vi gav oss ut och kampanjade. Han är en sån där helylle-amerikan. Vacker familj, läkare och överste i reserven, nyligen tillbaka från tjänstgöring i Irak. (Vi kom på kvällen på en slogan hans motståndare kunde använda: Heck NO!)



En av volontärerna som blev oerhört glad när någon sa till henne på telefon att de tänkte rösta på McCain och närmast chockad när de stödde Obama.


Eric, en mycket trevlig amerikan som lägger ner väldigt mycket tid som volontär. Han är inne på kontoret och jobbar nästan varje kväll.



Mark, anställd av republikanska partiet i Nevada och ansvarig för volontärernas arbetet. Han har tidigare jobbat för senator John Ensign på hans kontor i DC och har nyligen börjat på sitt nuvarande jobb efter 14 månader i Irak.

4 kommentarer:

Peter sa...

Boston Globe har en intressant artikel om de båda kampanjernas storlek och vad de satsar på.
Medans McCain satsar på tvreklam så satsar Obama på ordentliga kampanjeapparater i de flesta staterna, i slutet av maj så hade hans kampanj redan mer än tre gånger så många anställda som McCains.

Vidare så säger sig Obamas kampanj redan ha 2 miljoner frivilliga och de tror att de kommer att kunna ha tre gånger så många på valdagen...

Inget specifikt om Nevada dock.

Anonym sa...

Det är naturligtvis inte upp till mig att lära McCain kampanjen hur man kampanjar, men det låter väldigt snävt om ni bara kontaktar registrerade republikaner. Bland oberoende kan vem som helst dölja sig, och eftersom registreringen egentligen inte har någon praktisk betydelse för väljaren kan han slentrianmässigt behålla en registrering under årtionden, även om han byter åsikter både fram och tillbaka.

Mathias Sundin sa...

Lars: Det går i olika steg. Nu är det republikaner som kontaktas, det är väldigt viktigt att ha koll på dessa. Här upptäcks ju en och annan reggad republikan som är obestämd vad han eller hon ska rösta också.

Sen kommer andra grupper som registerade independents.

I alla fall är det så jag fattat upplägget.

Peter sa...

Ser man till partiidentifiering så har ju en hel del som tidigare var republikaner gått över till att vara oberoende eller till och med demokrater. Får nog gissa att stor del av dessa fortfarande är registrerade som republikaner.
Sen så är ju republikanska väljare klart mindre entusiastiska än demokratiska både då gällande valet och deras kandidat.

Så det finns nog allt en hel del republikaner att övertala innan man börjar jaga oberoende väljare.

Ett skäl att registrera om sig är om man vill kunna rösta i primärvalet för det parti man stödjer. Beroende på stat så är ju dessa val mer eller mindre stängda, antingen får bara partiets egna sympatisörer rösta eller så även oberoende väljare eller i ett fåtal fall alla väljare.