2008-07-30

I Reno med John McCain

Som ni ser på bildbevisen ovan och nedan fick jag chansen att träffa både John och Cindy McCain i ett slutet sällskap en stund innan han inledde sitt townhall-möte i Sparks, en förort till Reno i Nevada. T-shirten gjorde succé!

Cindy McCain var den första att uppmärksamma den, när hon såg den puffade hon till John och sa åt honom att titta. Han garvade och kom över och hälsade. Vi tog lite foton och pratade kort varefter han garvade igen, klappade om mig och fortsatte hälsa och prata med folk. Han pratade sedan kort till oss alla och påpekade vilken viktig stat Nevada var att vinna för honom.
Gruppen upplöstes efter det och vi började vandra ut till gympasalen där townhall-mötet skulle hållas. Då stoppar Cindy mig och säger att hon vill ha ett kort med oss alla tre tillsammans, vilket jag lydigt ställde upp på. Tyvärr blev John lite suddig på bilden nedan, men jag tror att de tog ett kort för kampanjen också, får se om det kommer upp på någon hemsida.

Själva townhall-mötet var väldigt trevlig. Cindy introducerade John som skämtade en stund om relationen mellan grannstaterna Arizona och Nevada. "Vi älskar Nevada", sa han, "trots att ni tagit vårat vatten!", med hänvisning till Hooverdammen som stryper Coloradoflodens inflöde i Arizona. "I Arizona har vi så lite vatten numera att träden söker upp hundarna, inte tvärtom," fortsatte han.

Han körde sedan lite delar ur sitt stump speech och läste då och då från ett papper där dagens budskap och one-liners fanns. Den delen var mer till för media än för oss i publiken. Efter en kort stund kom så nästan en timmes frågestund. Det är långt ifrån bara snälla frågor. Mannen som McCain håller på att lämna över micken till på bilden nedan sa att han visserligen skulle rösta på McCain men bara för att han inte ville ha Obama, inte för att han gillade McCain. Han menade att McCain inte var någon riktig konservativ, varefter McCain bad honom utveckla det hela och lämnade tillbaka micken innan han svarade.

Han berörde en mängd områden men återkom hela tiden till att han sätter "country first", kampanjens slogan. Att han jobbar för dom, väljarna, inte för ett parti, sig själv eller någon annan.

Townhall-möten är en mycket trevlig form av väljarkontakt. Det blir gemytligt och det är faktiskt väljarna som styr vad det ska handla om. För en kampanj som vill kontrollera vad dagens och veckans budskap ska vara är det dock riskabelt, vilken fråga som helst kan komma upp och ta medias uppmärksamhet. Jag uppskattar att vi som var speciellt inbjudna gäster inte fick några som helst instruktioner om vad vi skulle fråga eller hur vi skulle uppträda.

Den mest problematiska delen för McCain är dock just att leverera dagens budskap. Han är väldigt mycket bättre när han pratar fritt utan manus. När han läser från pappret blir det lite stolpigt och det är ofta så väljarna får se honom på tv. Kan hans kampanj lösa det på ett bättre sätt och visa McCain utan skrivet manus skulle de vinna mycket på det.

En kvinna frågar McCain om hans syn på Vitryssland, hon försökte göra affärer i landet men hade problem på grund av diktaturen.

Många är det som vill hälsa på kandidaten innan han beger sig. Det gäller att ta sig tid med alla.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Starkt jobbat med bloggen, tycker att du har den överlägset bästa 'USAVAL'-bloggen out there. Man får sin normala dos av lite djupare nyhetsrapportering och insikt av båda sidorna samt en insidersyn i en kampanj, blir sällan bättre än så.

För övrigt så vill jag bara nämna det här med att vissa pratar om objektivitet och neutralitet, det är skitsnack de pratar. Det går aldrig vara 100 % objektiv, men det går att vara relativt objektiv. Jag tycker att du sköter det här bra, men fastna inte i kvantitativa tankar så som "oj det är för lite Obama nu" och så stresskriver du ut något mindre bra bara för att gnällspikarna ska tystna. Vissa veckor är det mindre Obama, andra är det mer McCain. Man ska komma ihåg att europeisk media nästan aldrig skriver särskilt mycket om McCain förutom i "versus"-sammanhang i olika artiklar eller nämner honom kort i någon nyhet om Obama. Det är annorlunda i USA, även om just för tillfället så har trots allt Obama ett medialt övertag.

Skriv gärna många och lång uppdateringar om livet inne i en kampanj, jag ser det som en separat sektion av bloggen förutom "allmänt" prat om kampanjen. Förstår vissa människor inte hur detta fungerar så kan, eller rättare sagt, bör du inte slösa tid på dem. Kasta inte pärlor åt svinen, som det heter.

Återigen, trots att jag 'hejar' på Obama hela vägen så är det mycket bra jobbat av dig. Ser gärna fler kampanjuppdateringar om du kan(så länge du inte känner att det blir överflöd eller "uppdatera bara för att uppdatera)!

Mvh.

chall sa...

Vad roligt att du fick träffa honom (och Cindy)! Det klart att tröjan hjälpte lite men i vilket fall är det kul.

Roligt att läsa om kampanjandet och vad ni gör där borta också. Jag håller med om att McCain ger ett bättre intryck när han pratar fritt - man ser att han tom verkar spontan och har koll. Manusen han läser innantill på är lite mer trista och ibland stakar han lite...

Ha en fortsatt trevlig vistelse i Nevada. Hur länge ska du vara kvar?!

Anonym sa...

Måste bara fråga, vad sa han om Vitryssland?

Niklas Frykman sa...

Coolt.

Fast Cindy McCains sminkös borde föras till Haag för brott mot mänskligheten. ;)

Mathias Sundin sa...

Tack för synpunkterna, det hjälper verkligen till för att förbättra bloggen.

Jag åker hem den 6 augusti.

Om Vitryssland sa han att han inte direkt visste hur han hans utrikespolitik skulle påverka hennes möjligheter att göra affärer i landet. Han hade försökt besöka landet en gång men stoppats av Lukashenko.

Johan Ingerö sa...

Intressant att han säger att han faktiskt inte vet. Jag avskyr när politiker improviserar fram svar som de inte har.

Amer Al-bayya sa...

Vem skapade Al-Qaida??.Fick Al-Qaida USAs stöd mot Rysslands ockupation av Afghanistan??.Har USA lovat AlQaida att befria Palestina efter Afghanistan??

Kriget mot Irak (Israels krig-AIPACs krig),kriget mot Libanon,kriget mot Gaza,hot mot Syrien, Hot var mot Yasser Arafat, hot mot Abbas,Israels ockupation går vidare och bosättningar är USAs orättvis politik mot hela Mellanöstern för Israel och mot Palestina..Var är FN:s 28 resolutioner mot Israel ,USA??..Vem styr USAs politik??Vem betalar USAs stöd till Israel??Vem styr USAs kongress??.Israels krigsbrott mot Gaza är största och grovste i vår historia..Var är FN???.
Spelet gäller arabvärldens område, Oljan, makt och pengar..
Stoppa USA och Israel..USA måste börja med Israels kärnvapen-200 atombomber- först och förbjudna vapen-vitt fosfor-DIME bomber,FN...
7 Frågor till politiker i västvärlden!! Många länder i Europa vill ändra lagen för att skydda Israels brott och krigsbrott.!! Detta är rasism,orättvist och olagligt.Detta är inte rättvist.
Makt är makt, Pengar är pengar, Mördare är mördare.Irak är förstört som land.kriget var på Israels order till Bush och Blair.USA krigar för Israels skull.Mot Libanon,Syriena,Gaza och Palestina.Varför besöker varje USA:s president AIPAC org.först??Vem är AIPAC??Har ISRAEL makt över USA:s politik??.

Jag vill tala om USA, UK, Frankrike,EU , FN och Israel:s ockupation och brott mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt men jag vill veta var rättvisan är och hur man kan skapa såna orättvisor mot Palestina i de demokratiska länder som försvarar människans liv och rättigheter.Arabvärlden kommer attkräva alla ersättningar för politikernas brott mot alla lagar och regler i vårt liv och vår värld.

Jag frågar alla politiker :-
1- Vem stödjer och hjälper Israels ockupation och alla brott med bosättningar över hela Palestina?
2- Vem stödjer och hjälper Israels kärnvapen -200 atom bomber-och förbjudna vapen-vit fosfor,DIME bomber-??
3- Vem ger stöd och hjälp till Israel i FN??
4- Varför försvarar USA,UK Israel orättvist??Vem betalar USA:s stöd till Israel??Vem är AIPAC??
5- Var är alla FN:s resolutioner mot Israel(28 st)??
6- Varför går Israels ockupation, brott vidare??
7- Vem kan stoppa Israel??

Politikerna i västvärlden begår brott och de är skyldiga och olagliga.
Denna politik skapar mer orättvisor,hat, rasism, brott och terror..Arabvärlden ska kräva alla ersättningar från USA och Israel med EUs politiker..Nu är det stop och det är nog..
Jag väntar på ett svar och ett stopp och ett straff mot alla som begår såna brott och ockupation.Nu är det nog och stopp..Befria Palestina nu..Det är bättre för alla,USA.Innan det blir för sent....