2008-07-16

Hur påverkar mitt stöd denna blogg?

Att jag stödjer en kandidat i presidentvalet påverkar inte denna blogg ett dugg, för det har jag gjort hela tiden. I förra valet skulle jag röstat på John Kerry, i detta val på John McCain. 2004 tyckte jag det var två ganska dåliga kandidater, i detta val två bra.

Att jag däremot kommer jobba som volontär för John McCain kommer naturligtvis påverka mig och säkert också bloggen.

Jag kommer få en större insyn och förståelse i hur en presidentkampanj fungerar, vilket kommer förbättra mina analyser av vad som händer. Det kommer också ge er en unik insyn direkt in en presidentkampanj som ni inte kan läsa någon annanstans.

Men jag kommer naturligtvis också bli mer känslomässigt involverad i kampanjen vilket också kommer påverka mina analyser av vad som händer.

Kommer jag kunna fortsätta vara "fair and balanced"? Jag tror det, huvudsakligen av två anledningar:

1) Den här bloggen har ingen som helst påverkan på valets utgång. Om det hade varit en blogg på engelska kunde det funnits en poäng i att försöka spinna i McCains riktning. Gör jag det nu blir mina läsare besvikna och jag uppnår intet.

2) Mitt intresse som driver denna blogg ligger mer i spelet mellan kandidaterna, deras taktiska och strategiska drag, än i själva sakfrågorna. Även hur de bygger sina organistioner tycker jag är väldigt intressant. Jag tycker det är lika intressant med Obamas taktik som McCains och hur de två bygger sina kampanjer. Det påverkas inte av att jag jobbar för McCain.

Huvudsaken är att ni vet var jag står och det gör att ni kan ha det i bakhuvet när ni läser bloggen. I övrig svensk media (de flesta bloggare undantagna) vet ni inte journalisternas åsikter.

Att en del läsare blir besvikna över mitt ställningstagande förstår jag, men jag ber att faktiskt läsa det jag skriver och bedöma hur det utvecklas. Blir det sämre, påpeka det. Om ni gillat bloggen tidigare så ändras faktiskt ingenting av att jag säger vilken kandidat jag gillar. Klaga först när ni faktiskt ser att något blir sämre.

Det finns faktiskt en faktor till varför kvaliteten och rättvisan i bloggen inte kommer bli sämre, det är att jag kommer vakta mig extra noga för det när jag nu så tydligt tagit ställning för en kandidat.

Kommentera gärna.

20 kommentarer:

Unknown sa...

Det är faktiskt hur bra som helst.

Varje europeisk journalist som följer valen i USA är med 95% säkerhet demokrat i hjärtat, om vi bara vet att journalisten är europeisk. Det smittar ofta till hjärnan, och det är ju intressant att veta som du säger.

Tänkte på det vid partiledarutfrågningarna valet 2006, TV4 hade Guillo och Göran Rosenberg. Kända vänster-vänster resp. center-vänster hjärtan. De gjorde en bra mycket mer balanserad utfrågning än vad SVT mäktade med. Där var utgångspunkterna för utfrågningarna inte direkt balanserade jämt, i mitt tycke.

Men Guillo+Rosenberg ansträngde sig förmodligen på grund av deras kända åsikter, precis som du säger att du ska försöka göra.

Det kommer nog bli mer sådan här journalistik. Dels har det börjat det i USA, dels körs det nu via bloggar. En kombination som är svår att stå emot.

Anonym sa...

Jag tycker att detta ger ett oerhört mervärde till bloggen. Det som hela tiden har tilltalat mig med bloggen är beskrivningar och analyser av hur kandidaterna går tillväga rent taktiskt i valkampanjen. I och med detta får vi läsare en ännu mer initierad rapportering.

Tyngdpunkten i bloggen har, vad jag upplevt, aldrig legat på värderingar av sakfrågorna utan snarare beskrivningar av vilka sakfrågor som är i fokus och hur kandidaterna väljer att ställa sig kring dem och lägga fram sina åsikter. Tvivlar starkt på att det i och med detta kommer att förändras eller bli obalanserat på något vis.

Ser verkligen fram emot att läsa bloggen framöver!

David sa...

Håller med, det är ett spännande och lite ovanligt perspektiv med en svensk med lite "insider"-perspektiv i en republikansk kampanj. Go you!

Anonym sa...

Utan att kunna säga riktigt varför så har jag alltid antagit att du varit en McCain-supporter. Förmodligen är det för att jag vet din svenska politiska tillhörighet och att jag utifrån det och ditt sammarbete med Timbro gissat att du har en del nyliberala värderingar, som McCain ändå får sägas ligga betydligt närmare i många frågor än vad Obama gör. Nu föredrar jag visserligen själv McCain av samma anledning, så jag bryr mig givetvis inte det minsta av den anledningen, men även om jag inte delat din åsikt så skulle det knappast förändrat min syn på den här bloggen. Jag tycker att du har lyckats bra med att behålla en neutral ståndpunkt i dina analyser ända från början, och det du skriver är alltid läsvärt och intressant. Jag var även och lyssnade på presentationen av ditt briefing paper och uppfattade även det som väldigt intressant och välskrivet. Ser med spänning fram emot din kommande rapportering. Keep up the good work. :)

Anonym sa...

Inte heller jag tror att ditt arbete kommer att förändra min syn på kvaliteten av denna blogg, tvärtom så ger den oss bara en bättre och mer informerad bild av USAs politik.

Även fast jag är mycket intresserad av Amerikansk politik så vet jag att jag aldrig kan eller bör ta ställning i några sakfrågor då jag är svensk medborgare, på samma sätt som jag tror att du vet att du inte heller kan det och det är med den vetskapen i huvudet som jag tor att den här bloggen fortfarande är ”fair and balanced”.

Jag har alltid gillat din blogg av flera anledningar. Dels för att det är kul att se att det finns fler svenskar med ett stort intresse för amerikansk politik men också för att den på ett mycket bra sätt sammanfattar en stor del av det nyhetsflöde som finns. Som student har man sällan tid att kunna läsa allting som händer och få ett större perspektiv från olika källor, men dina sammanfattningar lyckas alltid med det.

Nu med det sagt så undrar jag hur bra din Amerikanska accent är för att lyckas få jobba i kampanjen?

Anonym sa...

Long time listener, first time caller.

Håller med ovanstående inlägg. Det kul och exotiskt med en svensk som stödjer en republikan.

Av ren personlig nyfikenhet undrar jag om du, när valet är över, är villig att skriva lite om resonemanget kring ditt val av kandidat.

Tack för en bra blogg!

Mathias Sundin sa...

Kul och stärkande att ta del av era åsikter. Jag instämmer i era kommentarer och hoppas jag kan leva upp till att vara rättvis även i fortsättningen.

Jag ska gärna skriva ner någon gång varför jag stödjer McCain och inte Obama. Just nu kan jag nöja mig med att konstatera att jag tycker det är två bra kandidater och jag tror att USA får en bra president oavsett vem som vinner. Men på några, för mig, avgörande punkter, håller jag med McCain och inte Obama.

Anonym sa...

Min första kommentar här, trots troget läsande under ett drygt år... Det här är en skitbra blogg, och jag tycker bara att det är kul med bättre inblick i en amerikansk valkampanj. Vill ha lite McCain-bashing har jag all möjlighet att läsa Ann Coulters nyhetsbrev!

Anonym sa...

Det går inte att vara helt neutral om du tagit ställning för en kandidat. Det står jag för, och därför kommer jag från och med nu att läsa denna blogg med en stor nypa salt.

Jag baserar detta på att jag har samma utgångspunkt när jag läser artiklar i svenska tidningar som jag vet lutar mer åt ena eller andra hållet - det SYNS, även om jag är säker på att journalisterna inte försöker färga det.

Så, nej, jag tror faktiskt inte att du klarar av att vara fair and balanced. Jag tycker att bloggen hittills varit lite mer proMcCain genom hur nyheter tryckts på eller ej, och redan där skiner det igenom.

Stå för att du gillar McCain istället - men försök inte göra det och samtidigt säga att du kommer kunna göra det utan att det i viss grad färgar av sig på bloggen - för det gör det. Tex tar dina kampanjrapporter och gör att McCain-kampanjen visas fram mer, vilket redan balanserar över vågen. Att bara inte prata elakt om den andra kandidaten räcker liksom inte för att väga upp det. Ledsen, men jag är en otroligt besviken läsare. Och du måste tro att jag är oändligt naiv om jag ska gå på att det inte kommer färgas åt McCain-hållet om du arbetar i hans kampanj.

Anonym sa...

Go for it! Blir det för ensidigt får man väl läsa några svenska tidningar. ;)

Anonym sa...

Jag vet inte om det kommer att färga av sig på bloggen, men i viss mån är det väl möjligt. Dock så är det bra att ha ambitionen att det inte ska göra det och att vi vet din ståndpunkt så vi kan väga in det när vi läser :)

Annars tänker jag mig att bloggen kommer handla betydligt mer om McCains kampanj och det är ju inte så balanserat, men det vägs ju å andra sidan upp av all den informationen som vi inte fått ta del av annars, så det gör inte bloggen mindre läsvärd. Men mindre balanserad.

Staffan Danielsson sa...

Trevligt att träffas i Almedalen, Mathias, och ditt volontärskap tycker jag mest tillför bloggen än mer substans.
Amerikansk politik är viktig på alla sätt - supermakt, valkampanj, politik osv - och mycket intressant att följa.
Som alla svenskar...så ligger jag väl närmast demokraterna, jag höll på Clinton, är lite osäker på Obama och tippar att McCain har en god chans nu när det slant för Hillary!

Mathias Sundin sa...

Anonym: Jag har aldrig någonsin påstått att jag är neutral. Det är omöjligt att leva upp till och jag har aldrig ens försökt.

Jag påstår inte heller att bloggen inte kommer bli färgad av mitt kampanjande för McCain.

Du är besviken på två saker som jag inte står för eller påstår.

Min strävan är dock att vara rättvis, eller fair and balanced. Det betyder inte ett exakt lika stort antal artiklar om den ena eller andra kandidaten, men på ett ungefär över tid bör det falla ut så.

Det betyder också att jag försöker bedöma vad som är intressant att rapportera och göra det. Jag försöker i min bild ge en rättvis bild av vad som sker.

Jag upprepar, om man gillat bloggen tidigare så förändras ingenting fören ni verkligen ser att jag blir obalanserad. Då är kritiken berättigad och välkommen, eftersom jag troligen inte märkt det själv.

Sen är det naturligtvis upp till var och en att känna precis hur de vill.

Återigen, tack för alla kommentarer.

Peter sa...

Det här är ju lite löjligt, det har ju varit uppenbart från vad han skriver och hur han skriver att Mathias tidigare stödde Giuliani och han därefter stödjer McCain.

Dock, är man halvblind, eller om man delar hans uppfattning så kanske man har problem att se det.

Ändå trevligt att han nu väljer att visa sitt stöd öppet.
Det är iallafall något.

Anonym sa...

Mathias; det jag menar är att det är extremt svårt att vara helt "unbiased" om man är en supporter för ena sidan. Oavsett om man vill det eller ej. Hur mycket väljer man att rapportera olika "gaffes", skandaler, eller framgångar? Vad trycker man på? Vem citerar man? Sådana saker.
Tonar man ned sin kandidats missar genom att inte anse att de är viktiga - man vet ju alla bra saker man tycker kandidaten står för. Motståndarens missar kanske är rena klantsaker, men som rör något ens egen kandidat trycker på. Lyfter man då fram de missarna, eller väljer man att inte göra det?

Det finns ett skäl att domare inte dömer matcher där de kan anses partiska - även om de med allra största sannolikhet inte vill vara partiska tillåts de inte döma då de inte anses helt opartiska.

Nu är det här en blogg, men jag anser ändå att samma saker råder. :)

Du får gärna blogga - det är givet. Det är mest att det är extremt svårt att vara helt neutral när du är partisk!

Peter sa...

Anonym, nedtoning har ju redan skett, i och med att Mathias nu går ut och ordentligt visar att han stödjer McCain så blir det ju delvis svårare att vinkla.
När han tidigare förklarade varför han tex ignorerade McCains problem med pastorer men skrev spaltmeter om Obama och Wright så var ju var ju inte hans egen inställning till kandidaterna känd, nu är den ju det.
Jag läser ju hellre en blogg av någon som inte hymlar om vem han stödjer än en blogg av någon som hävdar att han är opartisk men ägnar sig åt att vinkla saker ting.

Sen så är det här ju en svensk blogg med en inte särskilt stor läskrets. Bloggen har ju inte någon som helst påverkan på valet och Mathias förlorar ju inget på att göra detta.

Hade tex Marc Armbinder, som är en något större spelare, fått för sig att gå ut med vem han stödjer och även börja kampanja för denne så hade ju han fullständigt förlorat all trovärdighet.

Slutligen så kan man ju också säga att han nu börjar valarbeta för McCain kommer ju förhoppningsvis att ge en hel del intressanta texter.

Anonym sa...

Absolut. Men det var skönt att läsa en svensk blogg som skulle ta fram båda kandidaterna utan att lägga tonvikten på ena. Läser annars massa amerikanska sidor, men det var skönt med en icke-engelsk variant.

Bra så länge det varade antar jag...

Mathias Sundin sa...

Anonym: Helt klart kan jag komma att påverkas på det sättet, eller har redan påverkats.

Christoffer Carlsson sa...

Jag har ingenting emot att du arbetar i en av kampanjerna. Det är, tvärtom, bättre att du går ut med vem du stödjer. Mer eller mindre alla har en åsikt om presidentvalet och vem som bör vinna, och nu vet vi din. Det gör ingen skillnad för mig.

Din blogg är för övrigt grym.

Anonym sa...

Spännande att läsa inifrån McCain-kampanjen.Respekterar ditt ställningstagande, även om jag själv föredrar Obama på alla punkter. Som någon skrev ovan är det ju knappast överraskande att du valt den sida du valt. Jag hoppas förstås att du och din kandidat får riktigt rejält med pisk i en ren och ärlig fajt.