2008-07-02

Boktips: Confessions of a Political Hitman

Stephen Marks, eller Oppo-Man som han kallar sitt alter-ego, jobbade under många år som opposition researcher åt republikanska kandidater. Dessa ljusskygga typer finns i båda partierna (och i övriga samhället). Deras arbetsuppgift är gräva fram saker om kandidaterna som kan användas mot dom. Det är inte bara motståndaren de letar fel hos, även hos den egna kandidaten. För hittar de egna undersökarna liken i garderoben, ja då kommer säkert motståndarna göra det också. Lika bra att vara förberedd, alltså.

Marks beskriver i boken, Confessions of a Political Hitman, hur han förvandlades till den cyniske Oppo-Man för att tillslut inse att han inte kunde leva på det här sättet längre. Han slutade och skrev istället den här boken. Helt verkar han dock inte övergett sitt gamla gebit, på hans hemsida hittar man en aktuell reklamfilm producerad av honom själv som attackerar Barack Obama och Hillary Clinton.

Boken kommer inte bli någon litterär klassiker men för den som är intresserad av se hur det går till bakom kulisserna och har gott om tid i hängmattan i sommar så kan den rekommenderas. Han har jobbat flera tunga kandidater, direkt eller indirekt, som Jeb Bush, Jesse Helms, Bob Dole och George W. Bush. Här är ett exempel på vad han grävade fram och använde mot Al Gore:Den mest intressanta delen i boken kommer i slutet. Där skriver han om lik i garderoben för de nuvarande presidentkandidaterna. Han nämner där bland annat Barack Obamas kontroversielle pastor Jeremiah Wright. Inte så konstigt så här i efterhand - men boken kom ut flera månader innan storyn om Wright seglade upp. Det får en onekligen att fundera. Varför kom pastor Wright upp till ytan när han gjorde - och vem såg till att det blev så?

1 kommentar:

Tobias Levander sa...

Pastor Wright, hans kyrka och hans teologi var inte direkt okända innan "the Wright controversy" blev ett begrepp. Obama-skeptiska skribenter (däribland Christopher Hitchens, har jag för mig) hade skrivit en hel del om Obamas kyrka tidigt i primärvalskampanjen, men stora mediebolag hade inte brytt sig förrän ABC News visade de nu välkända klippen med pastor Wright. Man behövde tidigare inte vara någon "oppo man", bara en Chicago-bo med kännedom om samfundet för att inse att här fanns en möjlig historia.

Pastor Wrights predikningar och hans allmänna åsikter har inte varit några hemligheter och har ibland även uppmärksammats i Chicagos lokalpress. Hur videoinspelningarna kom till ABC News är okänt, men egentligen oviktigt. Historien bröt ut när Obama höll på att säkra nomineringen och åtskilliga nyhetsreportrar från olika bolag börjat granska Trinity United Church of Christ. kanske hade ABC haft dem länge. Det var hursomhelst bara precis när Obama verkade vara på väg att bli presidentkandidat de visades. Det är lätt att förstå. En andrarangskandidats kyrka är inte så intressant.