2008-06-08

What next, Barack Obama?

Visserligen tjuvstartade Barack Obama själva presidentkampanjen under veckan med ett besök i Virginia. Men egentligen börjar han på riktigt i morgon, efter en helgs välförtjänt vila. En "date", som han själv kallade det, med frugan på fredag, golf på lördagen och organisatör och övervakare över dotterns kalas och tillhörande kompisar som dessutom ska sova över. Han kanske inte är helt utvilad på måndag vid närmare eftertanke.

Hur som helst, på måndag åker han till North Carolina, en delstat som demokraternas presidentkandidat inte vunnit på 32 år. Resan går sedan vidare till Missouri som senaste röstade på en demokrat 1996. Virginia, som han besökte förra veckan, har inte röstat på en demokratisk presidentkandidat sedan 1964. Obamas kampanj vill visa att de kommer konkurrera även i traditionellt republikanska delstater.

På turnén ska Obama prata om den amerikanska ekonomin. Det är den viktigaste frågan för väljarna och dessutom ett sätt för Obama att nå de väljare som röstade på Hillary Clinton.

En del menar dock att Obamas problem med vita, lågutbildade väljare har överskattats. Ingen demokrat har vunnit denna grupp sedan mätningarna började 1980. President Bush vann gruppen med 23 procentenheter över John Kerry 2004. Men det är klart, Obama får inte förlora den gruppen med för mycket.

Barack Obama planerar också en stor tv-reklamsatsning. Var och hur mycket vill de såklart inte säga, men enligt uppgift har de undersökt priserna i så mycket som 25 delstater. President Bush är den som hittills har satsat mest på tv-reklam, han körde i 17 delstater.

Obamas kampanj funderar också på en turné för att lyfta fram Obamas bakgrund och en utlandsresa innan konventet i slutet av augusti.

2 kommentarer:

Tobias Levander sa...

Då Obama har ett kraftigt ekonomiskt övertag, kan han kosta på sig att göra reklaminköp även i delstater han förmodligen inte kan vinna. Det är faktiskt rätt smart. Han lockar på så sätt McCain och republikanska partiet att svara och lägga resurser på delstater som de ändå vinner, vilket ger dem ännu mindre pengar att lägga på verkliga "swing states".

Anonym sa...

Att döma av både McCain's och Obama's tal inför AIPAC så blir det ingen förändring av Amerikansk utrikespolitik över huvudtaget. Ingen fred i Mellan Östern blir därmed möjlig. Det verkar råda full politisk enighet att boma Irans kärnenergianläggningar både i USA och Israel, frågan är väl när det sker och inte om. No Change and No Hope, alltså.