2008-06-21

Obamas vp-val

Huvudfrågan presidentkandidater ställer sig när de ska välja en vicepresidentkandidat är om den personen ska förstärka bilden av dem, eller komplettera den. Bill Clinton valde Al Gore eftersom han ville ha en person som förstärkte bilden av honom som en ung, ny demokrat från Södern. George W. Bush valde Dick Cheney eftersom han ville ha en person som kompletterade honom på områden där han var svag, huvudsakligen utrikespolitik och lång erfarenhet.

Barack Obama måste, enligt min mening, välja en person som förstärker honom. Hela hans kampanj bygger på att han inte är en del av Washington. Att han är en politiker som vill bedriva politik på ett annat sätt. Skulle han då ta någon gammal senator som suttit i Washington de senaste 20-30 åren skulle han förstöra en del av den bilden. Det skulle naturligtvis göra att hans svaghet med lite erfarenhet, framförallt av utrikesfrågor, skulle minska men hela hans varumärke skulle skadas vilket vore värre.

Jag kan inte heller föreställa mig att Barack Obama skulle välja någon som en gång i tiden var för Irakkriget. Därmed faller en stor del av kandidaterna direkt.

Men om Barack Obama letar noga kanske han kan hitta en kandidat som står för båda delar. Både förstärka och komplettera. Två namn jag kommer att tänka på direkt är Jim Webb och Wesley Clark.

Jim Webb är veteran från Vietnamkriget och har erfarenhet som tidigare marinminister. Han är tidigare republikan vilket skulle stärka bilden av Obama som någon som kan jobba över partigränserna. Men han är inte en del av Washington. Efter hans tid i Reagans administration har han skrivit böcker och tv-serier innan han återvände till politiken och slog ut republikanen George Allen i senatsvalet 2006. Och som sagt, han har redan från börjat varit mot Irakkriget.

Wesley Clark har innehaft den coolaste titeln på planeten, Supreme Allied Commander Europe, och är alltså gammal militär även han. Han ställde upp i presidentvalet 2004 utan större framgång. Precis som Webb var han motståndare till Irakkriget ändå från början.

Webb är från Virginia vilket gör honom extra intressant. Delstaten kan mycket väl tippa över till Obama i år vilket naturligtvis valet av Webb skulle underlätta. Clark är från Little Rock, Arkansas, inte direkt någon battleground state.

Båda dessa herrar skulle alltså kunna förstärka bilden av Obama som någon som kan förändra Washington, men samtidigt minska hans största svaghet, förtroendet i säkerhetsfrågor.

Det kan finns många anledningar, kända och okända, som gör att Barack Obama väljer bort Webb och Clark. Men det skulle inte förvåna mig det minsta om han väljer en av dom.

Hur det historiskt går till att välja vp-kandidater kan ni läsa i denna utmärkta artikel.

2 kommentarer:

Tobias Levander sa...

En vp-kandidat måste också vara en lagspelare och inse att han är nummer två. Jag tror inte att den av allt att döma mycket självständige och egensinnige Jim Webb uppfyller dessa kvalifikationer. På många andra sätt är han dock en drömkandidat, även om hans förståelse för konfederationen och hans tidigare motstånd mot kvinnliga militärer kan göra honom impopulär bland demokratiska kärnväljare.
Clark är då ett bättre val, men hans totala brist på faktisk politisk erfarenhet (han har aldrig haft något politiskt ämbete) kan användas mot honom av McCain-kampanjen, som redan starkt kritiserar Obama för hans brist på erfarenhet på nationell nivå.
Min personliga åsikt är att Obama inte har särskilt mycket att förlora på att välja någon med erfarenhet från Washington, då personer med nationell erfarenhet tenderar att vara kända och redan ordentligt granskade och dessutom kan bidra med viktig erfarenhet. Vp-kandidater brukar dessutom ha väldigt liten betydelse för hur folk röstar. Detta lämnar fältet öppet för personer som Joe Biden, Bill Richardson, Sam Nunn eller en högoddsare som republikanen Chuck Hagel, liksom många andra.
Jag ska inom kort komma med ett eget vp-tips för demokraterna (jag har redan tippat Minnesota-guvernören Tim Pawlenty som McCains vice), så länge inte Obama hinner före (men troligen dröjer det till augusti innan vp-kandidaten avslöjas, så det finns gott om tid).

Anonym sa...

Jag tror på Al Gore, mina tio anledningar här: http://www.motherpipe.com/?p=78