2008-06-21

Boktips: The Commanders

Jag har läst Bob Woodwards två första böcker om George W. Bush, Bush at War och Plan of Attack. Jag har precis påbörjat den tredje, State of Denial. I dessa figurerar personer som vice president Dick Cheney och utrikesminister Colin Powell. Innan jag började läsa State of Denial tog jag mig an en tidigare bok av Woodward, The Commanders, som till stor del kretsar just kring dessa två personer.

Woodward följer där arbetet i Pengtagon då Dick Cheney var försvarsminister och Colin Powell ordförande för the Joint Chiefs, under den första president Bush.

Om ni inte läst någon bok av Woodward så rekommenderar jag verkligen att ni gör det. Genom en tillgång till intervjuobjekt och annat material som andra journalister bara kan drömma om lägger han ett pussel. Det pusslet beskriver han sedan i nästan skönlitterär form när han berättar vad folk tänkte, sa och och gjorde. Det är ofta nästan spännande och ger en unik inblick hur det går till när beslut om krig och fred fattas.

I The Commanders följer han alltså arbetet i Pentagon. Det råkade sammanfalla med två krig, ett litet och ett stort. Det lilla när Manuel Noriega plockades bort från makten i Panama och det stora såklart det första Irakkriget.

Nu var det ett tag sedan jag läste de två första böckerna om andra president Bush, men det ska bli intressant att jämföra beslutsprocesser och inte minst likheter och skillnader hos Powell och Cheney.

Behöver ni lite sommarläsning rekommenderar jag att ni köper alla fyra böckerna. De passar nog bra att läsa efter varandra, även om det blir lite upprepningar i State of Denial.

Inga kommentarer: