2008-06-28

Alla vägar bär till 270

I veckan träffade Barack Obamas kampanjmanager David Plouffe journalister på demokraternas högkvarter i Washington för att presentera hur Obama ska vinna i november. Hans budskap var att det inte bara finns en väg till 270 elektorsröster (som är det antal som krävs för att vinna), utan många. Valet kommer inte avgöras i en enda delstat, som Florida eller Ohio.

Utångsläget är förra valet 2004. Då fick Kerry 252 elektorsröster och Bush 286.

Om Obama förlorar Florida och Ohio men vinner Iowa och North Carolina når de över 270. Eller Iowa och Virginia. Samma sak om de vinnner Iowa, Nevada och New Mexico. Eller Virginia och North Carolina. Eller Virginia och Iowa. Eller North Carolina och Iowa. Eller North Carolina och Nevada. Ja, ni förstår. Detta förutsätter naturligtvis att de inte förlorar några av de stater som Kerry vann. Mest sårbara just nu är, enligt Plouffe, Pennsylvania, Michigan och New Hampshire.

Ni kan själva se en kortare genomgång av strategin som Plouffe spelat in för oss vanliga dödliga. Den är inte speciellt informativ tyvärr. Den PP-presentation som han använde för journalisterna hittar ni här (ppt).

Det kanske mest intressant vi får veta är att Obama-kampanjen har en miljon aktiva volontärer. Hur aktiva varierar naturligtvis kraftigt, men det är ändå en mycket imponernade siffra. Just organisationen är Obamas främsta vapen. Den och mängden pengar gör att de kan vara på offensiven, som Plouffe flera gånger påpekar. De kan utmana McCain på flera fronter och till och med spendera pengar i delstater som normalt sätt inte en demokrat har en chans i. Det gör att McCains kampanj hela tiden får flera svåra val att göra och tvingas för en defensiv kampanj. De måste hitta några delstater som Kerry vann som de kan attackera hårt. De tre som Plouffe nämner ligger när till hands. Minnesota verkar de också satsa rätt hårt på.

Inga kommentarer: