2008-05-15

Edwards endorsement

Som ni läst på annat håll (jag har varit på konferens) så har John Edwards endorsat Barack Obama. Han väntade väldigt länge tycker jag. Hans stöd betyder inte så mycket om vi tittar på de kvarstående primärvalen. Däremot kan det kanske hjälpa Obama något bland vita låg- och medelklassväljare som han hittills haft svårt att nå. Den starkaste signal stödet sänder är att Edwards tycker att nomineringsstriden är över.

First Read har sammanställt vad en del tidningar och andra medier skriver om händelsen.

Edwards kan nu tänka sig en vice presidentkandidatur, menar NY Times, eller en roll som justitieminister en Obama-administration. Obama säger att Edwards skulle finns på varje persons lista över tänkbara vp-kandidater.

4 kommentarer:

chall sa...

Lite småcyniskt skulle jag inte tro att Obama väljer en kvinnlig VP men Edwards kanske skulle göra en del glada (utom de mer högerriktade demokraterna då eftersom Obama må vara vänster men Edwards är fortfarande bra vänster också jämfört med Clinton).

McCain har fått en del förslag på Condi Rice som VP för att "matcha" Obama. Mycket tyder på att det kan komma att bli intressant inom republikanerna eftersom dom hittills inte läckt många kandidater utom att konstatera att antingen blir det "USAs nästa president som VP" -dvs vit konservativ man - eller så blir det "ngn form av minoritet så att demokraterna inte står ensamma på den banan"...

Obama skulle kunna ta en av guvernörerna som stött Clinton dock, gärna från en av "hennes" vinstdelstater. Det kanske skulle hjälpa med att få folk att gå och rösta och inte enbart lägga ned sina röster.

Peter sa...

Två kvinnliga guvernörer som det har pratats en hel del om gällande vicepresidentsposten är Kathleen Sebelius från Kansas (som höll demokraternas svar till Bush senaste SOTU) och Janet Napolitano från Arizona (Från McCains hemstat och kan inte ställa upp för återval 2010).

Condi Rice vore ett utmärkt val för McCain (hon sägs ju själv aktivt jobba för att bli VP), kan inte komma på någon bättre person för att ordentligt knyta ihop McCain med åtta år av Bush. Hon är ju en av få som varit med hela tiden. Cheney hade väl varit bättre, men chansen för honom är ju noll.
Och jag har svårt att tro att hon skulle hjälpa McCain i sydstaterna, hon kan tom stjälpa. Vill de ha en minoritet så krävs det att denne också är kraftigt konservativ. Jindal kan vara ett framtidsnamn, dock är fortfarande lite väl ung.

Det viskas en hel del på senare tid om att Huckabee ligger väldigt bra till för att bli VP. McCain behöver ju som sagt hjälp i södern och Huckabee skulle var en lösning för det.
Huckabee ett hjärtslag från presidenten, alternativt fyra år borta. Finns en hel del konservativa bloggar som vill ha den mannen hur långt bort som helst från Vita Huset.

Peter sa...

Här skriver jag om att det viskas om Huckabee, och så händer något som definitivt kan ha kapsejsat hans möjligheter.

McCain får forsätta leta efter en vicepresidentskandidat som kommer att göra den kristna högern glad och öka hans stöd i södern.

Tobias Levander sa...

Jag vet inte om McCain egentligen måste göra så mycket för att göra den kristna högern glad. De har ju inte så många andra att rösta på. Däremot måste han givetvis locka de flesta av de evangelikala ("born again") väljare som det republikanska partiet med stor framgång lockade till sig under perioden 1994-2006, men denna grupp ska inte nödvändigtvis förväxlas med den kristna högern, som är en mindre grupp bland de evangelikala. De evangelikala är en mångfacetterad grupp, där de politiska prioriteringarna ser olika ut. De är i många avseenden konservativa, men de är öppna för att rösta på demokrater som de tycker för en riktig politik när det gäller t ex ekonomi och socialpolitiska frågor.

Inte bara John Edwards, utan även Joe Biden verkar nu repetera för rollen som vicepresidentkandidat. Under ett konferenssamtal häromdagen visade Biden att han kan vara "attack dog", vilket ju är en av vicepresidentkandidatens viktigaste uppgifter (presidentkandidaten skall ju stå över sådant som hårda angrepp på motståndarna).

Condi Rice är förstås en väldigt attraktiv vicepresidentkandidat när Barack Obama är motståndaren, men antalet svarta väljare hon skulle få att rösta republikanskt bara är bara något fler än antalet medlemmar i Gladys Knight & The Pips och hon är dessutom, som redan sagts, väldigt förknippad med Bush, en president som republikanska kandidater bör hålla på armslängds avstånd detta år, att döma av opinionsmätningar och även fyllnadsval till representanthuset i Illinois, Louisiana och Mississippi, där demokraterna använde sig av presidentens bristande popularitet och vann i distrikt som hållits av republikanerna i årtionden.