2008-05-27

Ditt och datt

Det är uppenbart att general election har börjat (finns det ett bra svenskt ord istället för general election?). Barack Obama och John McCain utbyter dagligen salvor på diverse områden. Idag attackerar Obama McCain för att han gömmer sig bakom lyckta dörrar när han träffar George Bush och har en fundraiser ihop. Och när McCain pratar om kärnkraft- och kärnvapenpolitik så passar han på att jabba mot Obama.

John McCain kör upp en reklamfilm på TV i Michigan och Pennsylvania.

Robert Novak (vars bok jag nyligen beställde) skriver att Mark Warner sagt till medarbetare att han finns på Obamas lista över tänkbara vp-kandidater. Warner är fd guvernör i Virgina och favorittippad kandidat till att ersätta John Warner (R) (inte släkt) i senaten.

Barack Obama är på tredagarsturné i New Mexico, Nevada och Colorado. Tre delstater han måste vinna om han förlorar antingen Ohio eller Pennsylvania.

NY Times har en härlig artikel om Reggie Love, Barack Obamas stora body man. Inte hans livvakt utan hans allt-i-allo. Tänk Charlie i Vita huset.

Fidel Castro lägger sig i presidentvalet genom att skriva om Barack Obama. Han gillar inte att Obama vill fortsätta handelsembargot mot Kuba, men skriver ändå att han är “the most progressive candidate to the U.S. presidency”.

Demokraterna tittar på North Carolina och gillar vad de ser. De har lyckats nominera en stark utmanare till senator Elizabeth Dole (R) och tänker satsa hårt på att fort bort henne. Samma styrka ser de i valet till representanthuset.

LA Times kollar på båda kandidaternas kopplingar till lobbyister.

Bob Barr har blivit Libertarianska partiets kandidat. Det pratas om att han kan komma ta tillräckligt många röster från McCain för att förstöra hans chanser (spoil) i höst. På en fråga om det svarar Barr:
"There are two folks that are out to spoil the race here — it's Senator Obama and Senator McCain. They're setting out, I think, to spoil our chances."

8 kommentarer:

Anonym sa...

"LA Times kollar på båda kandidaternas kopplingar till lobbyister"? Är de bara två nu?
Skämt åsido

Mathias Sundin sa...

Ja, Clinton har inget mer med den här valet att göra om hon inte blir vp-kandidat.

David sa...

Vad sägs om "huvudvalet"? Å andra sidan är väl primärvalen snart så överspelade att det inte behöver betonas särskilt att det inte är dessa man pratar om.

Anonym sa...

Har Fidel Castros "endorsement" gjorts till någon stor fråga? Har Obama avsagt det på något? Har han attackerats för att få stöd av en kommunist och (före detta) diktator?

chall sa...

Egentligen borde väl "general election" vara "presidentvalet" eftersom de andra omröstningarna kallas för primärval alternativt presidentskandidatsval?!

Även om jag kan erkänna att det kan vara förvirrande för "gemene man" man det är ju tydligt.

Mathias Sundin sa...

Något direkt endorsement var det inte från Castro. Lite välvilliga formuleringar blandade med kritik. Obamas kampanj valde inledningsvis inte att kommentera. Vet inte om de gjort det nu.

Ja, presidentvalet är väl det man får skriva.

Anonym sa...

Översatt är det egentligen "allmäna valet". Det säger inte en svensk så mycket i det här sammanhanget. Vi har allmäna val till kommuner, landsting och riksdag vart fjärde år på samma dag.
Då blir "nationella valet" mer vettigt som översättning, även om det i praktiken är 50 delstatsval.

Peter sa...

mattias w, varför skulle det vara en stor fråga?
Och varför skulle Obama avsäga sig det "stödet", det är ju inte precis så att Obama har bett om det eller för den delen accepterat det.
Att hålla på med sånt här tyder ju bara på att man saknar riktiga argument.

Håller med Chall gällande vad man skall kalla det, presidentvalet är i höst, nu är det primärval (för de två stora partierna).