2008-05-07

Clinton vann knappt i Indiana

Det blev visserligen en vinst för Hillary Clinton i Indiana, men med en väldigt liten marginal. Med 99 % räknade så leder Clinton med 18 000 röster, eller 51-49 %. Det ger henne 36 delegater mot Obamas 33. Marginalen blev alltså mindre än vad alla hade räknat med. CBS som tidigt projicerade Clinton som vinnare fick en minst sagt spännande natt. Clinton var också rätt tidig ut med att hålla ett segertal, som senare under natten höll på att fastna i halsen när marginalen till Obama krympte.

I North Carolina tog Barack Obama en större vinst än väntat. Med 99 % räknade leder han med 56-42 %. Det ger honom en delegatvinst med 56-45.

Netto ökar alltså Barack Obama sitt delegatförsprång med åtta delegater. Precis det Hillary Clinton inte behövde. Hon hade behövt motsatt resultat. En stor vinst i Indiana och en knapp förlust i North Carolina. Nu kommer pressen på henne att hoppa av racet bli stor. Tim Russert säger rätt ut på NBC att Barack Obama har vunnit nomineringen.

Det som talar mot att hon hoppar av nu är att nästa primärval går av stapeln i West Virgina den 13 maj. Där leder hon överlägset i undersökningarna. Sen följer Kentucky och Oregon den 20 maj. Clinton leder klart i Kentucky och Obama i Oregon. Men VW är ingen stor delstat så antalet delegater hon kan ta in är begränsat.

4 kommentarer:

David Holmberg sa...

En bra delgate calculator finns här:

Forbes delegate calculator

Det blir tydligt hur svårt det blir för Clinton att komma ikapp nu. Även utifrån det allra rosenrödaste av någorlunda rimliga scenarior ur Clinton-perspektiv så måste hon fortfarande vinna två tredjedelar av de kvarvarande 268superdelgaterna för att kunna jämna ut loppet.

Dock kommer hon säkert fortsätta tills 30 maj då DNC's regelverkskommitte slutgiltigt ska besluta hur man ska göra med Florida och Michigan. De kommer inte skänka henne segern, men politiskt sett blir det enklare att dra sig ur då. Dels kan hon ha radat upp en rad segrar i småstater och sluta med flaggan i topp, dels får hon någon utomstående att skylla misslyckandet på, typ - "DNC vägrar räkna Floridas väljare, därför kan jag inte längre fortsätta".

För Clinton att kunna hamna i Vita Huset finns det tre vägar.
1) Vinna nomineringen (osannolikt)

2) som VP åt Obama (lät förut osannolikt, kanske mer sannolikt nu när demokraterna tydligt börjat delas. Dessutom, om Obama vinner med så liten marginal att Florida och Michigan skulle ha kunnat avgöra nomineringen åt Clintons fördel kan det annars bli en intern svekdebatt, eftersom många minns Gore - Bush 2000 debaklet)

3) Om Obama förlorar mot McCain och hon ställer upp på nytt som demokratisk kandidat 2012 (orkar hon det? Är hon "för gammal" då? Finns det någon nomineringsförlorare" som kommit tillbaka och vunnit senare val? Hon kan finna motivation att ställa upp i vad hon kallar ett rättvist val där "alla röster räknas" men visst känns även detta osannolikt)

Peter sa...

Det har varit slut för Clinton ett längre tag. Gissar att Obama kommer att få den majoritet som krävs senast den 20 maj då det är primval i Kentucky och Oregon.

Obamas försprång är nu så stort att han skulle leda även om Floridas och Michigans delegater skulle räknas enligt valresultaten.

Det har förövrigt varit ett republikanskt primärval också. McCain lyckades få 73 respektive 77% av rösterna, han får nog sätta fart på sin försök att ena konservativa bakom honom, för snart så kommer Obama...

Mattias sa...

David:

"Är hon "för gammal" då? Finns det någon nomineringsförlorare" som kommit tillbaka och vunnit senare val?"

McCain visar att båda är möjliga. Han förlorade nomineringen 2000 och är 72 år i dag. Ok, han har inte vunnit valet, men han är republikanernas kandidat.

Peter sa...

McCain har än så länge inte visat att han klarar av att göra båda sakerna. Han lyckades ta sig hela vägen fram till att bli republikanernas kandidat, men det skedde genom ett för honom antal lyckliga omständigheter, men han skall allt bli president också först, och hans ålder kommer att vara negativt för honom. Han håller ju också hela tiden på med att skjuta upp offentliggörandet av sin hälsodeklaration. Han kanske planerar att vänta till efter konventet så att han inte kan bli utbytt?

Dock så har det gjorts tidigare, tex så förlorade Nixon 1960, men blev vald 1968.

Förövrigt så kommer det en hel del krav från personer nära Clinton om att hon skall ge upp. Och så har hon lånat $6.4 miljoner av sig själv. Så det här kan ta slut fortare än jag gissade.