2008-05-07

Två märkliga saker med Clintons kampanj

Karl Rove påpekade ett par saker som han tycker är märkliga med Clintons kampanj. När Hillary Clinton kom in i senaten gjorde hon vid flera tillfällen upp med republikaner, inte minst inom nationella säkerhetsfrågor. Ändå lät hon Barack Obama ta positionen som den som klarar av att göra upp med republikaner och på det sättet få saker gjorda.

Han tyckte också det var märkligt att hon lät honom ta förändringsmanteln. Hon har jobbat med att förändra saker sedan hon i början av 90-talet blev First lady.

Visserligen är hon en del av etablissemanget. Det hade Barack Obama kunnat hävda med trovärdighet, men hon gav utan större fight bort de andra två centrala delarna i Obamas kampanj.

Det är bara att instämma i att det är märkligt att hon så enkelt gav bort dessa två centrala delar av det som är Obamas budskap. Kanske trodde Clinton-kampanjen på sitt eget argument att nomineringen oundvikligen var hennes. Om de pratade om Obamas budskap skulle de bara ge honom onödig uppmärksamhet. Så här i efterhand var det uppenbart ett misstag att inte göra det.

Nu är det dags att sova. Det här ser klart ut. Clinton är inte någon vinnare ikväll. Om någon är vinnare så är det Obama. Han kommer troligen inte tappa några delegater utan snarare vinna någon delegat netto i natt. Det är inte vad Clinton behöver. Hon hade behövt en överraskning i North Carolina. Men fighten fortsätter ett tag till.

2 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Damn, nu har mina förutsägelser plötsligt fallit. (Jag förutspådde i mars att det skulle bli klart nu - dvs att Obama skulle plockat denna kväll och därmed lagt så stor press på Clinton att hoppa av att hon också gjorde det)
Nåja.

Mathias Sundin sa...

Du kanske inte får helt fel med tanke på vad resultatet faktiskt blev i Indiana.