2008-04-29

Obama tar avstånd från Wright

Obamas förra pastor Jeremiah Wright låg till en början ganska lågt i kontroversen kring honom. Det förhållningssättet har han fullständigt övergett de senaste dagarna. I intervju efter intervju och tal efter tal har han stått upp för sina tidigare uttalanden. Hans turné har dominerat mycket av nyhetsrapporteringen de senaste dagarna. Wright har inte heller uttalat sig speciellt snällt om Barack Obama:

"We both know that, if Senator Obama did not say what he said, he would never get elected. ... I do what pastors do. He does what politicians do."

Enligt Obamakampanjen så blev Obama väldigt upprörd när han läste talet på kvällen igår och bestämde sig då för en tidig presskonferens idag. På den tog han tydligt avstånd från Wright i skarpa ordalag:

"I am outraged by the comments that were made and saddened by the spectacle that we saw yesterday. ... I gave him the benefit of the doubt in my speech in Philadelphia explaining that he's done enormous good. ... But when he states and then amplifies such ridiculous propositions as the U.S. government somehow being involved in AIDS. ... There are no excuses. They offended me. They rightly offend all Americans and they should be denounced."

Barack Obama har hanterat den här krisen på ett väldigt skickligt sätt. Hade han tagit avstånd direkt i början på ett sånt kraftigt sätt som han gör idag hade det sett ut som han offrade en gammal vän och själasörjare för karriärens skull. Istället tog han avstånd från vad han hade sagt men försökte sätta det i ett sammanhang. Nu när pastor Wright inte visar samma vänlighet tillbaka behöver inte Obama skydda honom längre. Ingen kan klandra honom för att han nu ganska bryskt tar avstånd från den gamla pastorn.

Självklart är hela historien med pastorn inte bra för Obama, men jag har svårt att se hur han kunde ha hanterat den så värst mycket bättre.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med om att hanteringen var riktigt bra, det är nästan så att man undrar om Obama och Wright kom överens om att få Wright ut ur bilden på ett tydligt sätt långt innan November. Efter det här tydliga avståndstagandet blir det ju svårare att attackera Obama p.g.a. Wright, och det är över ett halvår kvar till valet, frågan är hur mycket som glöms och förlåts fram tills dess.

Mathias Sundin sa...

Det har jag svårt att tro att de kommit överens om, men helt klart är det bättre att detta kommer nu än i oktober.

David sa...

Det är svårt att minnas var man läst och sett vad ibland, men jag vill minnas att exempelvis SVT inte rapporterade alls om "skandalen" med Wright när den kom. Idag har de å andra sidan kört avståndstagandet hela morgonen.

Bara som en liten reflektion över nyhetsvärdering och bias, sådär.

chall sa...

Nu är det däremot en spinn på det hela som låter lite mer som "hur ska Obama kunna skapa sig en riktig bild av en person om det tog honom 20 år att förstå hur hans egen pastor var"...

inte helt sant men ack det ligger bra i munnen på dom som säger det.

Jag tror att det kommer bli ännu mer mot Obama och hårdare ord rent generellt. Han har för lite erfarenhet i vissa saker, tyvärr. Det är det som får honom vald av vissa - eftersom han står för det där nya - och det är det som står emot honom för dom andra - dom som anser honom vara för naiv och oprövad.

Det blir intressant att se hur det hela utmynnar.

Tobias Levander sa...

Obama gjorde det i mitt tycke rätta, om än lite för sent för att inte få många, många amerikanska väljare att även fortsättningsvis förknippa honom med med kontroversielle pastor han ofta utmålat som en fadersgestalt.
Det kanske kan verka svårt att förstå hur Rev. Wright tänkt, då han förvärrat läget för Obama med sina många framträdanden de senaste dagarna. Å andra sidan har Wright inga direkta intressen i Obamas kampanj och han känner säkert en fullt begriplig vilja att få sin sak presenterad för en allmänhet som bara känner honom genom de snuttar som cirkulerat i tv och på YouTube. Han har utsatts för en enorm och nästan enbart negativ uppmärksamhet och vill naturligtvis försvara sig och lägga fram sin sak.
Den fråga som kvarstår är hur en person som lagt så mycket förtroende i händerna på en person som av de flesta amerikaner uppfattas som en extremist, ska kunna få flertalets förtroende att leda landet.

chall sa...

Varför Pastor wright gör som han gör? Han har, och hade, mycket inflytande i NAACP som är en enorm maktfaktor inom den svarta sfären, och i viss mån i den totala ekonomin. Hans tal som visades i förrgår var på NAACPs nationella middag och pastro Wright ligger på god väg att fortsätta där Jeremiah Jackson och ett par av dom andra äldre pastorerna funnits förut.

Problemet är ju för Obama att det är sett som väldigt positivt i den svarta befolkningsgruppen att vara stor inom NAACP men det gäller inte gemene vita... och Obama ville ju få alla att rösta på honom så det är lite ambivalent om han vill att NAACP ska vara så stora.

Sen är det ju många som blir upprörda över det språk som Pastor Wright håller sig med. På ett sätt kan man säga att sen MLKs dagar har pastorer inom den svarta baptistkyrkan (och även andra svarta kristna kyrkor) alltid varit mer demagogiska, mer upprörda, mer "visa känslor" än vad speciellt vi svenskar är vana vid.

sen är det språkbruk han har väldigt typiskt för att följa i pastor Jacksons fotsteg. Det är inte smidigt men han säger tydligt vad han vill (nästan "black power now" jmf med 70talet). Det är en vinkning åt att det finns många som vill att den "svarta rörelsen" ska sätta igång igen eftersom det är en räddsla att det blivit för bekvämt samtidigt som det är uppenbart att det finns enorma klyftor mellan svarta och vita och att ingen av presidentkandidaterna riktigt visar HUR dom ska ändra det hela.

New Orleans håller på att förlora hela sin barnsjukvård tex... och i Memphis är det färre än 35% svarta som går ut high school med rätt att plugga vidare...

yanmaneee sa...

golden goose sneakers
yeezy 350 v2
kd13
hermes handbags
paul george shoes
nike off white
steph curry shoes
giannis shoes
nike react
kyrie 5

yanmaneee sa...

nike epic react
moncler jackets
canada goose outlet
yeezy boost
supreme outlet
supreme clothing
supreme clothing
yeezy 700
supreme new york
longchamp outlet