2008-04-22

I natt kan det avgöras

Väljarna i Pennsylvania ska i natt fördela 158 delegater mellan Hillary Clinton och Barack Obama. Skulle Barack Obama vinna så borde demokraternas race vara över. Om Hillary Clinton vinner hyfsat övertygande fortsätter det ett tag till. Om Hillary Clinton vinner med någon futtig procent så kommer pressen på henna att kasta in handduken blir massiv.

Opinionsundersökningarna talar för en vinst för Clinton med mellan 5-10 %.
RealClearPolitics snitt ligger på +5,9 % för Clinton. Pennsylvania ska passa henne bra. Det är en arbetarstat som drabbats hårt av den ekonomiska nedgången. Sådana stater har hon vunnit tidigare. Men tittar vi på PPP:s undersökning så har de Obama i ledningen med 3 %. Hittills har PPP fått alla vinnare rätt.

Barack Obama har spenderat stora pengar för att komma ikapp henne, tre gånger så mycket på tv-reklam. I slutspurten har reklamfilmerna avlöst varandra. Hillary Clinton lanserade en, kallad Kitchen, där bilder på Pearl Harbor och Osama bin Laden visas. En president kommer ställas inför många tuffa val, vem tror du har det som krävs, är frågan som ställs. Barack Obama svarar snabbt i en annan reklamfilm. Han framhåller där att han inte tar pengar från lobbyister och att han faktiskt hade rätt om Irakkriget ändå från början. Säg nej till politics of fear och låt oss istället förenas är budskapet i slutet till bilder och ljud från Obamas tal på 2004 års konvent visas.

Hur det går ikväll är omöjligt att ens gissa. Naturligtvis ligger en Clinton-seger nära till hands. Men hur stor? Och tänk om Obama vinner!

Inga kommentarer: