2008-03-05

Vallokalsundersökning Ohio

Barack Obama behöll sitt starka stöd hos svarta väljare. Överallt annars gjorde Clinton inbrytningar i hans väljarkoalition. Inte minst ökade hon bland unga väljare samtidigt som hon behöll stödet hos äldre. Obama hade på senare tid börjat nagga på hennes stöd bland vita kvinnor men det återtog hon nu. Vita män har utgjort en hörnpelare i hans väljarkoalition och även där gjorde Clinton rejäla framsteg. Av de som bestämde sig sista veckan valde nästan 60 % Clinton.

Ekonomin var klart viktiaste frågan, 6 av 10 väljare tyckte det. Clinton vann den gruppen med 55-43. De som tyckte Irakkriget var viktigaste röstade på Obama men bara med en procents övervikt, 49-50.

Obama vann som väntat de som tyckte att det viktigaste hos kandidaten var att denne stod för förändring. 45 % tyckte det var viktigast. Han vann visserligen den gruppen klart med 69-30 men när vi kommer till de som tyckte erfarenhet var viktigast tog Clinton storslam. 29 % ansåg erfarenhet vara viktigast och 95 % av dem röstade på Clinton.

Intressant är att väljarna, trots att de röstade på Clinton, tror att Barack Obama har störst chans att vinna i november.

Kolla själva hos MSNBC och läs Politicos artikel.

5 kommentarer:

chall sa...

Jag undrar hur mycket som är att demokraterna verkar rösta på the under dog i stor utsträckning?!

Det känns lite som om folk verkar vilja göra partiet förvånade...

Och det går nog inte att undvika att fundera om Obama förlorade på att den där mannen åkte upp i rätten samma dag som primärvalet, negativkampanj för att inte tala om "Kanadabrevet" som visade att det finns lite sker att diskutera runt honom med.

Mathias Sundin sa...

Jag tror han torskade en del både på Rezko och Kanada-grejen. Men framförallt "red phone"-reklamen.

Anonym sa...

Det cirkulerar en hel del rykten om att massor av republikaner registrerade sig som demokrater i Texas och röstade på Clinton. Antingen för att de tror att hon är lättare att besegra i november, eller bara för att de tror att McCain tjänar på att demokraterna slåss mot varandra i ett tag till.

Är det bara allmänna konspirationsteorier?

chall sa...

Sten>
Ja det skulle jag tro. Det har varit en liten historia att Clinton fått bättre siffror när alla skriver ned henne och samma sak med Obama - när dom skrev att han var en under dog vann han stort.

Det är lite skumt...

Mathias> red phone reklamen var nog tungan på vågen men i nordstaterna tror jag Kanadabrevet gjorde dom lite sura. vi får väl se hur dom ska lösa det här... den senaste attacken om ekonomin är ju inte så snygg heller. Jag tror han förlorar när han visar att han kan vara lika mycket slugger som Hillary/etablissemanget...

David Holmberg sa...

Sten, tror inte alls på de ryktena.
Valundersökningarna i Texas visar att republikanerna var ganska jämnt fördelade mellan Clinton och Obama, med knapp fördel för Obama.