2008-03-21

Svårt för republikanerna att ta tillbaka kongressen

Kampen om Vita huset känns tämligen oviss just nu. John McCain leder i mätningarna över både Barack Obama och Hillary Clinton. Det kommer troligen bli mycket jämnt i november. Men i kampen om kongressen ser republikerna tämligen chanslösa ut. I allra bästa fall kan de netto återta någon plats i representanthuset, men även det är högst otroligt. Varför?

Dels är entusiasmen stor på demokratiska sidan. Den dåliga ekonomin kommer spela dem i händerna även om Irakkriget ebbar ut som fördel för demokraterna. Även om ekonomin skulle förbättra sig till hösten och de politiska vindarna inte direkt gynna demokraterna så får republikerna det svårt. Anledningen är att de måste försvara så väldigt många fler öppna platser än vad demokraterna måste.

Det är generellt mycket lättare att överta en plats från det andra partiet om det inte finns någon redan sittande senator och kongressledamot som försvarar den. I representanthuset slutar inte mindre än 26 republikaner mot bara sju demokrater. I senaten slutar fem republikaner mot noll demokrater. Det betyder naturligtvis inte att republikanerna kommer tappa alla dessa platser, men de måste försvara långt många fler öppna platser än demokraterna. Ska republikanerna ta tillbaka kongressen måste de vinna så gott som samtliga av dessa öppna platser samtidigt som de slår ut flera sittande demokrater. Det är svårt i vilket politiskt klimat som helst, inte minst i motvind.

Det troligaste i dagsläget är att demokraterna stärker sitt grepp över både representanthuset och senaten.

CQ Politics har en utmärkt sammanställning av de öppna platserna.

1 kommentar:

Tobias Levander sa...

En mängd avgångar sker alltid när ett parti övertagit majoriteten i kongressen, då det är mindre roligt att verka i minoritet än i majoritet.
Samma sak hände demokraterna 1996, då republikanerna gjorde ett bra kongressval, trots att Bill Clinton blev omvald som president.
Att demokraterna troligen kommer att utöka sin majoritet i både representanthuset och senaten har stått klart ganska länge, oberoende av vem som blir vald till president.
Kongressrepublikanerna har dock en möjlighet att återta majoriteten 2010 om en demokrat blir president. Om McCain vinner, då lär demokraterna förbli i majoritet åtminstone till januari 2013. Historiskt sett vinner nämligen oftast presidentens opponentparti platser i mellanårsval.
Kongressrepublikanerna bör därför hoppas på Obama eller Clinton som president.