2008-03-18

Obamas viktigaste tal

I fredags försökte Barack Obama lägga kontroversen med pastor Jeremiah Wright bakom sig genom några öppenhjärtliga intervjuer. I dag försökte han på nytt styra uppmärksamheten i en annan riktning med ett stort tal om ras och rasism i USA. Se nedan eller läs här.Recensionerna har inte låtit vänta på sig och är mestadels positiva. Jag är inte förvånad. Om det är något Barack Obama borde klara av är det att hålla ett bra tal. En begåvning i hans klass ser vi inte ofta. Men jag undrar om han lyckas styra Wright-storyn i en annan riktning. Han sa nämligen följande i talet:

"Did I ever hear him make remarks that could be considered controversial while I sat in church? Yes. Did I strongly disagree with many of his political views? Absolutely -- just as I'm sure many of you have heard remarks from your pastors, priests, or rabbis with which you strongly disagreed."

Även om många säkert kan acceptera detta så kommer frågorna från media handla om vad han har hört pastor Wright säga. Även om Obama tar sig ur det är det inte omöjligt att det på något sätt kommer fram att Obama suttit i kyrkan när Wright sagt något riktigt mustigt. Det kan landa precis när som helst i en kampanj och är inte bra nyheter för Obama. Enligt en undersökning av CBS har 36 % av independents och 15 % av demokrater fått en sämre bild av Obama efter avslöjandena om Wrigt.

6 kommentarer:

chall sa...

En annan vinkling av det hela är att det finns en del av folk som anser att kyrkan i "den afroamerikanska samhörigheten" har en mer politisk ställning och därmed är det mer politiska uttalanden från predikstolen.

Ett annat sätt att säga det på är att de högerkonservativa evangikalerna ser på pastorsämbetet på lite samma sätt... men dom är ju å andra sidan sällan demokrater.

I vilket fall, jag vet inte om jag var så övertygad av hans tal. Tyckte nog att han målade in sig i ett hörn med att han redan tidigare haft ¨åsiktsskillnader med sin pastor men att han nu tar avstånd från honom "när andra upptäcker vad pastorn säger". Det är lite halvt om halvt, hackat malet liksom...

Det blir intresant att se hur debatten om kyrkan och presidentskapet blir.

Anonym sa...

Om inte Obama lyckas trassla sig ur Wright tror jag det blir ödesdigert för honom. Inget tyder på att han kan komma undan. Clinton kommer att vinna på detta och det ser vi redan i polls i PA där hon dragit ifrån med hela 26 proc.enheter, enligt Public Policy Polling. Det kan bli det här som till slut öppnar upp för en Clinton-nominering trots allt.

Anonym sa...

http://www.huffingtonpost.com/cenk-uygur/different- -standards-for-b_b_92337.html Det är ju förbenat intressant, att det bara är Obamas mörkhyade präst som fått skylta i media, när man läser vad de andra prästerna har pysslat med, och hävt ur sig för hemskheter.

Anonym sa...

Det här tycks antyda att chall har rätt om att kyrkor i den afroamerikanska samhörigheten har en mer politisk ställning:
YouTube med pastor Manning från Harlem.

Anonym sa...

Oavsett vad man tycker i sakfrågan så kan jag inte låta bli att gång på gång fullständigt förbluffas över vilken talare Obama är. Helt makalöst.

Tobias Levander sa...

Ja, den här valrörelsens bästa och mest modiga tal. Minst.
Obama verkar alltid övertygande, inte genom högtravande tal och retorik, utan som människa. Han verkar alltid ärlig, vilket man sällan kan säga om andra proffspolitiker.
Obama står en bra bit till vänster om mig politiskt, men jag kan inte se som en direkt dålig sak om han skule få tillbringa fyra år i Vita huset. Nu tror jag dock att pastor Wright gjort honom ovalbar.