2008-02-18

Ordkrig, i dubbel bemärkelse

Clintonkampanjen är involverade i ett ordkrig med Obamakampanj om just ord, "just words".

Det började med att Hillary Clinton ställde upp valet mellan henne och Obama som ett val med Solutions och Promises. Hon menade att han pratade bra, men att det inte räckte. På det svarade Obama med att peka på ordets betydelse. "I have a dream' - just words", frågade han retoriskt? Och så vidare.

Nu visar det sig att han lånat detta från Deval Patrick, guvernör från Massachussetts och Obamasupporter.Patrick säger att han inte har något mot lånet, men Clintons kampanj går ändå till hård attack:

"When we learned that he has taken an important section of a speech from another elected official, it raises questions about the premise of his candidacy."

Obama har svarat han borde ha nämnt att det var lånat från Deval Patrick men hans kampanj har samtidigt satt ihop en video där Hillary Clinton lånar lite retorik från - Barack Obama.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tillåt mig le. Om det är NÅGON som har lånat hejvilt av någon, är det ju fru Clinton själv, som stulit flera fraser av... Obama!

Hillary Clinton - kasta inte sten i glashus.

Hur orkar människan? Tala om makthunger, kosta vad det kosta vill.

Anonym sa...

...dessutom, är det inte aningens patetiskt att mediehysterin handlar om detta? Never mind alla viktiga frågor, liksom. Eller?

David Holmberg sa...

att använda några välkända floskler som "Fired up and ready to go" är inte direkt jämförbart med ett lån av en hel kedja argument som Obama gjorde, inte heller skulle ett plagiat vara okej att presentera även om man fått godkänt av författaren. Den som potentiellt lider skada av plagierandet är ju i det här fallet inte den tämligen okända ursprungsförfattaren, utan publiken som blir "lurad". Jag tror inte att det får några större följder, även om det var rätt klantigt så här i Youtube-åldern.

Patrick har i ett annat uttalande sagt att han arbetat tillsammans med Obamas talskrivare, vilket nog förklarar det hela. Det är egentligen talskrivarna som varit klantiga som tog fram materialet åt Obama.

Att det ändå är minerad mark att norpa andras tal vet Joe Biden, i kandidatkampanjen för demokraternas presidentval 1988 var han frontrunner, men efter ett plagierat tal fick han hoppa av hela kampanjen

Anonym sa...

Obamas version var ju rätt jävla kass också, publiken verkade inte fatta vad han menade.

Anonym sa...

Hon har lånat mer än just den meningen. Dessutom har hon lånat i tidigare tal från sin make. Så det är nog inte så ovanligt förekommande tror jag i ärlighetens namn... men det är klart, i Youtubeåldern är det kanske mer effektivt att försöka med sådant här än med policyargument...hrm.

David Holmberg sa...

Det här är ingen jättegrej, men det tär lite på magiken kring Obamas fantastiska tal. Visserligen vet ju alla att politiker som kampanjar för högre ämbeten i USA har talskrivare, att det inte enbart är kandidatens ord. Dock är ju Obama ändå lite speciell och man vill gärna tro att allt han säger är originellt och direkt från hjärtat.

Det här lär knappast påverka Obamas chanser att få nomineringen, varken upp eller ner. Han kommer vinna både Wisconsin och Hawaii i kväll. Texas och Ohio blir avgörande, vinner Hillary båda är hon definitivt ikapp igen, Obama behöver bara vinna en av dem för att förmodligen ha säkrat vinsten.

Anonym sa...

david, säg inte det. Det finns väl mindre saker än denna som fällt kandidater tidigare i amerikanska val?

Anonym sa...

pajkastningen är farsartad i vanlig ordning...
vet inte om någon redan tipsat: http://www.dailymotion.com/video/x4eaod_fainting-rallies_news

David Holmberg sa...

Nu har YouTube-användaren som la upp "Just Words"-jämförelsen lagt upp en del två..

Får en känsla av att det kommer bli mer. Hillary lär knappast gynnas av det här, den som gynnas av käbblet är McCain som just nu åker omkring på segerturne och är 'Presidential'.

Anonym sa...

Obama har plagierat Byggare Bob!

http://www.youtube.com/watch?v=3IWKhYQarJU