2008-02-14

Huckabee ger inte upp

Mike Huckabees försvar för att stanna kvar i racet börjar låta något krystat. Han menar att det vore i det närmaste odemokratiskt att sluta. Då skulle han inte ge väljarna i de kommande delstaterna något val.

Det är ju liksom så det brukar vara för de som kommer in senare i processen. Är detta verkligen den enda anledning att han ska stanna i racet? Det blir smått löjligt och jag tror han nu, med Romneys endorsement, bara förlorar på att fortsätta. Fram till nu har han visat styrka i partiet. Skulle han nu förlora större än väntat i kommande delstater framstår han bara som en som försämrat republikanernas chanser att bo kvar i Vita huset. Möjligen kan ett bra resultat stärka hans ställning men det är ett stort risktagande.

6 kommentarer:

Peter sa...

Vad har Huckabee att förlora? Han tillhör ju inte partiapparaten, de kommer inte stödja honom som kandidat om 4, 8 eller 12 år.
Han behöver heller inte vara orolig för att förlora röster i ett val, han slutade som guvernör förra året.

Bara för att partiapparaten sluter upp bakom McCain så innebär det inte att väljarna automatiskt gör det.
Finns ju som sagt en hel del som röstar på Huckabee både då för att de vill ha honom som kandidat och för att de inte vill ha McCain.
Och de finns ju även en del med pengar som gärna stödjer Huckabee.

Och efter vad som hände i Washington så skulle det ju inte förvåna mig om Huckabee mycket väl fortsätter bara för att vara en nagel i ögat.

Har förövrigt Huckabee uttalat sig om att ställa upp som oberoende kandidat?

Gissar ju att ju mer han känner sig felbehandlad av GOP desto större är chansen att han får för sig att göra precis det.

Och det skulle vara klart värre för GOP än vad han just nu gör.

Han har ju som sagt inget att förlora.

Mathias Sundin sa...

Jo, han har ett val om fyra eller åtta år att förlora. Etablissemanget kommer inte säkert inte sluta upp kring honom då heller, men det spelar ju mindre roll. Det han förlorar är just stöd hos väljarna. Visst finns det många som inte vill ha McCain i Vita huset men hellre det än Clinton/Obama. Jag tror därför han passerat gränsen och nu börjar irritera många väljare. Han kan alltså bara förlora.

Peter sa...

Det finns en stor del republikaner som hellre ser att en demokrat vinner än att republikanerna vinner genom att flytta sig mot mitten.

Huckabee kan mycket väl ha gett upp hoppet om att någonsin kunna bli president.
Att det nu handlar om att ökat sitt stöd från vissa republikanska grupper.
Han kanske vill ställa upp för val i södern alternativt göra som Giuliani, tjäna pengar på föredrag.

Dock, går det åt skogen för McCain så kan ju Huckabee hävda att han var den som i det längsta stod upp mot den kommande tågkraschen.

Nu när Romney ger sitt stöd och en stor del av sina delegater till McCain så får vi ju se om det får någon effekt på opionssiffror och primärvalsresultat.
För McCain har fått stöd av mängder av konservativa inom partiet den senaste tiden utan att det har gett utslag i opionsundersökningarna.

Slutligen, det kommer inte skapas enighet i det republikanska partiet genom att McCains motståndare i primärvalet hoppar av.
Det sker genom att McCain ställer sig bakom vad konservativa republikaner vill. Som när han nu röstade emot att förbjuda tortyr.
Problemet är dock att när han går dem till mötes så förlorar han stöd hos oberoende väljare...

Karl Henriksson sa...

Det skulle inte förvåna mig om Huckabee fortsatte fram till primärvalen i Texas den 4 mars i alla fall. Och går det bra där så har ju Mississippi sitt den 11 mars. Men sedan är det roliga över för hans del, om inte förr.

Peter sa...

I en opionsundersökning för Texas så får McCain 45% mot Huckabees 41%...

Trots då att McCain är i teorin klar som kandidat så väljer dessa 41% att rösta på en annan kandidat. De kommer inte försvinna bara för Huckabee lägger ner sin kampanj.
Paul är ju tex kvar. Kommer dessa rösta på Paul eller på någon annan kandidat? Romney får ju fortfarande röster...

Republikanerna saknar i årets val en kandidat som enar väljarna. Han må ena partifolket, men det räcker inte.
McCain gör ju vad han kan när det gäller omröstningar i senaten.
Problemet är ju om konservativa väljare inte tror på honom och oberoende ser att han rör sig åt fel håll...

Wall Street Journal skriver om hur Obama kan rita om kartan och göra ett flertal av staterna i södern nåbara.
Tror ju inte att han kommer att kunna vinna någon av dem, förrutom då Virginia.
Men det innebär att en kandidat och ett parti som redan har problem med att samla in pengar kommer att tvingas använda dem i stater som borde varit säkra...

Tobias Levander sa...

Jag tror att Huckabee ser framför sig en framtid som föredragshållare och proffstyckare. Ju längre han kan vara "the last man standing" av kandidaterna som inte heter McCain och ju mer medieuppmärksamhet han får av detta skäl, desto mer ökar hans aktier i värde på den marknaden.
Om Huckabee inte blir vicepresidentkandidat (vilket jag tror och hoppas att han inte blir), då kan han i kraft av sin långlivade kandidatur bli en mycket viktig opinionsbildare på den republikanska sidan, oavsett hur det går i höstens val. Detta trots att han inte nödvändigtvis är särskilt representativ för de krafter som motsatt sig McCain (kritiken har ju ofta kommit från Club for Growth och liknande grupper, som inte heller tyckt särskilt bra om Huckabee).