2008-02-24

Flygbladskriget

Hillary Clinton har gått till hård attack över vad som står i ett par flygblad från Obamas kampanj. FactCheck.org tycker det ena om NAFTA är rent felaktigt och att ett annat om sjukförsäkringar tänjer på sanningen. De poängterar också att Hillary Clintons kampanj själva har producerat lika felaktiga flygblad om Obama.

Obama försvarar sig med att hon visst stöttat NAFTA och Clintons kampanj påvisar att han har fel.

Rent taktiskt tycker jag det är helt rätt att angripa Obama över sådana här saker. Det plockar ner hans kampanj från de rosa moln de befinner sig i. Han pratar om en sorts politik som han inte står för men gör samma sak själv. Det är korkat av honom att göra så, han behöver inte göra det och det ger Clinton en möjlighet att skjuta ner honom. Men så dåligt hon prickar. Hon tar i så hon spricker. Hon är till och med "personligt förolämpad", säger att Obama ska skämmas, kallar hans kampanjtaktik för sånt som republikaner gör mot demokrater, inte demokrater mot demokrater. Men hon har ju gjort samma sak själv. Och det vet väljarna. När hon då blir så upprörd tror jag många reagerar med att helt enkelt tycka att hon är en hycklare.

Det är inte konstigt att hon håller på att förlora när hon driver sin kampanj så klantigt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ursäkta mig, men "rosa moln". För att vara en opartisk blogg är sådana här blogginlägg ganska partiska.

Mathias Sundin sa...

Det här är inte en opartisk blogg, det har jag aldrig någonsin påstått. Jag försöker dock skriva rättvist och balanserat.

Rosa moln kanske är klumpigt uttryckt. Det jag menar är att Obamas kampanj befinner sig på en annan nivå över vanligt politiskt käbbel. När de gör sånt här riskerar de att åka ner från den nivån och därmed förlora den grund som kampanjen står på.

Anonym sa...

Det är knappast partiskt att påpeka att Obama har fått kampanja utan större kritisk granskning under ganska lång tid. Ordet "rosa moln" kanske inte var det bästa, men i princip tycker jag inte att det var felaktigt att använda det.

David Holmberg sa...

Den senaste storyn gäller ett foto som cirkulerat, vilken föreställer Obama i turban. Obamakampanjen anklagar Hillarykampanjen för spridandet, vilka i sin tur hävdar att uppståndelsen är ett försök att avleda fokus från de verkliga frågorna.

Hillarykampanjen har dock inte skickat ut någon dementi om att det kommit från dem. Skulle det visa sig vara "läckt" från dem i ett syfte att sprida rykten om Obama är det ett klart självmål (hjärnsläpp om det kommer från högt upp i kampanjen). Ett självmål som Obamakampanjen självfallet inte är sena att påpeka.

Fotot i sig är helt okontroversiellt, men taget ur sitt sammanhang skulle det kunna tänkas framställa Obama som "muslim".