2008-02-28

Ditt och datt

Michael Bloomberg har flera gånger sagt att han inte är presidentkandidat. Ingen har trott honom eftersom han samtidigt med andra handlingar, som att säga upp sitt medlemskap i republikanerna, rört sig mot en kandidatur. Nu verkar det dock vara finito. I en debattartikel i NY Times meddelar han att han inte är eller tänker bli presidentkandidat.

En av de viktigaste, kanske den viktigaste, personen i den sentida amerikanska konservatismen som har tagit över USA:s politiska landskap, William F Buckley, har avlidit. Han blev 82 år gammal. Jag ska skriva lite mer om honom vid tillfälle. Han är totalt okänd i Sverige men har haft ett inflytande över amerikansk politik som få människor har haft.

Vi har de senaste dagarna fått flera exempel på hur det kommer låta i ett presidentval mellan Barack Obama och John McCain. Nu ger sig återigen McCain på Obama över något han sa i debatten mot Hillary Clinton. Han meddelade där att han efter ett tillbakadragande av trupper från Irak skulle skicka tillbaka dem för att bekämpa Al Qaida om de "etablerade en bas i Irak". McCain påpekade att Al Qaida redan finns i Irak och att amerikanska trupper bekämpar dem varje dag och att de inte bara skulle etablera en bas utan ta över ett land om USA lämnade landet. På det svarade Obama att han vet att Al Qaida finns i Irak men att det var Bushs och McCains Irakkrig som fick dem att etablera sig där.

Barack Obamas ekonomiska muskler är mycket stora det vet vi. Därför har han på senare tid utspenderat Clinton i de flesta delstater. Så är läget även i Ohio och Texas som röstar 4 mars.

Tidigare presidentkandidaten Chris Dodd endorsar Barack Obama.

Romney for Congress. Nä, Mitt Romney tänker inte bli ledamot i representanthuset, men kanske hans son, Josh Romney.

3 kommentarer:

Peter sa...

Gällande ekonomiska muskler så säger Clintons kampanj att hon kommer att samla in över $35 miljoner i februari ($24 miljoner enligt andra källor).
Obamas kampanj svarar genast med att de har samlat in avsevärt mer än $35 miljoner.
Tidigare gissningar gör gällande att han kommer samla in mellan $50 och $60 miljoner.

I det andra lägret så har ingen blivit klokare gällande om McCain får spendera mer pengar fram till konventet.
En sak är säkert dock, debatten har gjort hans attacker mot Obama gällande finansieringen av presidentvalet verkningslösa.
Blir det en överenskommelse så är det på Obamas villkor och de kommer inte bara handla om publik finansiering.

Anonym sa...

Det hade varit underbart att få ta del av Bloombergs egna opinionsundersökningar. Jag förmodar att det var de som i slutändan fick honom att avstå.

Peter sa...

CNN rapporterar nu att enligt källor i McCains kampanj så kommer denne att samla in $12 miljoner i februari.

En tredjedel av vad Clinton drog in alltså.

Obamas siffror väntar alla på...