2008-02-19

Dags för Wisconsin och Hawaii

Demokraterna går och röstar i Wisconsin och Hawaii och republikanerna i Wisconsin. Hawaii är ett caucus, som Obama lyckats bra i och dessutom är han född på Hawaii. I Wisconsin är det ganska jämnt men Obama leder med 4-5 % i snitt.

Dessutom röstar Washington. Ja, igen. Förra gången utsågs hälften av delegaterna, och nu är det dags för andra hälften. Det avgörs i ett öppet primärval där independents får rösta. Jisses, de gör det inte lätt för sig med alla konstiga regler.

För Hillary Clinton är Wisconsin väldigt viktigt. Hon behöver prestera bra där för att bromsa upp Barack Obamas momentum. En seger för Clinton är naturligtvis bäst, men även en knapp seger för Obama kan ses som ett fall framåt.

Men jag tror Clinton-kampanjen mer ser Wisconsin som ett test av deras strategi. De har valt en ganska hård ton i delstaten. De första negativa tv-reklamerna i kampanjen har körts där och man har även använt allt som dykt upp för att angripa Obama.


Ett exempel på Clintons brevreklam i Wisconsin

Han har svarat snabbt på allt. Lyckas detta i Wisconsin kan vi säkert få se det på ett bredare plan framöver. Det känns som om Clinton har testat allt utom att attackera Obama riktigt hårt. Det är en rejäl chansning och därför är testet i Wisconsin viktigt.

Hos republikanerna leder McCain med cirka 10 % över Mike Huckabee. Racet är dock inte speciellt hett. McCain ägnar sig mest åt att få i ordning sin kampanj för presidentvalet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så ful attack av Clinton. Speciellt som hon själv redan misslyckats att införa sin vårdreform en gång, samt att i Massachusetts, där något liknande införts, är många fortfarande utan healthcare eftersom det blev för dyrt, billigare att betala böter...
Hon har ju själv inte heller beskrivit hur hon ska genomdriva sitt mandat mer än... "garnish wages", vilket nog inte lär bli populärt.

David Holmberg sa...

Det blev inte särkilt jämnt i Wisconsin, Obama vann en övertygande seger. Clintonkampanjen har kört fast ordentligt, inget verkar fungera för dem.

McCain riktade ganska tydligt in sig mot Obama i sitt segertal men det kommer nog bli tufft för honom om det blir han mot Obama. McCain pratade om hur viktigt det är med erfarenhet och om tomma ord etc. Det är ju samma saker som Clinton försökt sig på för att vinna nomineringen, och det fungerar inte.