2008-02-07

Clintons går in med egna pengar

I går kom ryktet att Hillary Clinton funderade på att gå in med egna pengar i kampanjen. Efter ett tag kom beskedet att Hillary och Bill Clinton redan i januari gått in med fem miljoner dollar i kampanjen. Jag antar att en hel del av det brändes den 5 februari. Nu rapporteras även att en del personal jobbar utan lön.

När jag kollade mailen i morse hade jag fått två fundraisingmail, ett från Clinton och ett från Obama. I det från Clinton försökte man dra in tre miljoner på tre dagar. Resultatet dittills var en miljon. I det från Obama berättade man att de fått in tre miljoner sedan omröstningen i tisdags. De satsade nu på att få in fem miljoner för att matcha Clintons satsning. Med i mailet fanns en räknare på hur mycket som kommit in. Redan då, fem timmar efter att mailet skickats, låg räknaren på över sex miljoner. Nu när jag tittar igen, sju timmar efter, är summan 6,6 miljoner.

Under januari fick Clintons kampanj in 13 miljoner (finns de egna fem miljonerna med där?) medan Obama fick in 32 miljoner. Han kan dessutom vara på väg att upprepa samma bedrift i februari.

Detta tillsammans med det jag skriver i inlägget nedan, om de kommande delstaterna som gynnar Obama, tyder på att han håller på att koppla grepp om Clinton.

Vi ska dock komma ihåg att pengar i sig inte alls är avgörande. I så fall hade inte John McCain varit front runner hos republikanerna eller Mike Huckabee lyckats vinna en enda delstat. Det är budskapet till väljarna som är det avgörande. Men naturligtvis, har du rätt budskap och pengar att föra ut det så är din lycka gjord.

Ytterligare en fråga infinner sig. Hur har Clinton-kampanjen egentligen hanterat sina pengar? De har trots allt dragit in summor som ingen annan presidentkampanj någonsin kommit i närheten av (förutom Obama då såklart) och ändå är de idag barskrapade.

Dessa nyheter leder troligen till att Hillary Clinton nu anses vara underdog för första gången i kampanjen. Hur hanterar hon en sådan roll, och hur hanterar Barack Obama att bli front runner?

3 kommentarer:

David Holmberg sa...

Jo, molnen tornar upp sig för clintonkampanjen. Obama är favorit i de närmsta primärvalen, dock kommer det inte att bli en lätt resa för honom. Även om han vinner samtliga de fem närmsta primärvalen och i varje delstat vinner med 60% mot 40%, kommer Clinton att leda delegatracet OM man räknar in ”lovade” (pledged) super delegater. Clinton kommer ju också få delegater i de här valen och det krävs enligt demokraternas komplicerade delegatfördelningssystem att Obama tar hem mer än 66% i distriktsvalkretsarna för att verkligen börja knapra in. Enligt ett av misstag läckt PM räknar Obama-kampanjen nu med att ha ett delegatövertag vid sista primärvalet 7 juni. Därefter blir det upp till superdelegaterna att avgöra det hela. Länk

Clintonkampanjens hopp är att man vinner i de senare primärvalen i de större staterna Pennsylvania, Ohio och Texas. Och om Clinton mot förmodan vinner någon av de närmast kommande delstatsprimärvalen så kommer det att räknas som just en oväntad seger.

Klart är att det var en stor nackdel för Clinton att delegaterna för Florida ströks, där hade hon starkt stöd med sin ovanligt ålderstigna befolkning och många där har rötter i nordöstra USA, inte minst från New York (nedflyttade pensionärer). Om hon försöker få igenom att delegaterna därifrån ändå ska räknas kommer det anses som fult och svärtar ner en ev. vinst ordentligt. Demokratiska Partiet har nu vaknat till och inser hur problematiskt det här kan bli, ett förslag är att det i Michigan och Florida ska hållas extraval i form av caucuses Länk

Andreas sa...

De 5 miljonerna ska adderas till summan 13.5 miljoner enligt Clintons kampanjordförande Terry McAuliffe.

http://initierat.blogspot.com/2008/02/clintons-kampanjstab-arbetar-gratis.html

Anonym sa...

Helt allvarligt förstår jag mig inte på Clinton. Nu visade det sig alltså att hon inte alls har några ekonomiska problem, utan att det var ett spel för gallerierna för att få folk att ge sympatipengar. Usch!
Samtidigt hörde jag rykten om att hon ryckt åt sig en ledning? VARFÖR? Vad ser folk i henne, om man tar bort Bill ur ekvationen? Vad har hon gjort, mer än att jobba för Walmart och vara first lady här och där, och rösta för Irakkriget och klusterbomber?Förstår du?