2008-02-06

Obama kan koppla greppet

Ja, som sagt, siffrorna i inlägget nedan skulle tas med en nypa salt. Nu kommer nya som verkar mer samstämmiga - men som visar att det faktiskt var Barack Obama som vann flest delegater i natt.

Hans kampanj menar att de vann med 847-834. NBC News tror att han kommer hamna mellan 849 och 840 delegater och Clinton mellan 838 och 829.

Detta samt de närmaste kommande delstaterna talar för att Obama nu kan koppla ett litet grepp om Clinton. På lördag röstar Louisiana, Nebraska och Washington. 2004 var 46 % av de röstande i demokraternas primärval i Louisiana svarta. En grupp som Obama fullständigt dominerar. Nebraska och Washington är caucus-stater som Obama vann samtliga i natt. På tisdag röstar bland andra Virginia och Maryland. I båda delstaterna utgör den svarta rösten ungefär en tredjedel. Skulle Obama vinna dessa fem delstater har han ryckt åt sig ledartröjan.

4 kommentarer:

Peter sa...

MSNBC:s expert sa igår 841 för Obama och 837 för Clinton.
Vet dock inte riktigt vad man skall säga om att det tillsammans blir tio mindre än det totala antalet delegater som delades ut igår...

Dock blir det jämnt. Och det är framgång för Obama även om han nog helst hade velat vinna någon av de större staterna.

chall sa...

Jag tror att man måste vänta tills Kalifornien är klart just eftersom marginalerna är så små.

Däremot är det tydligt att det är oerhört jämt överlag - men bryter man ned siffrorna och ser till vem som röstar på vem blir det lite intressant... (Unga personer verkar ju inte tycka att det är så viktigt HUR man löser problemen bara man lovar att det ska bli förändringar - säger jag lite småcyniskt.) Stora frågan blir väl om det kommer vara fler personer som röstar i "storvalet" i november än som röstar nu och hur dessa skulle ställt sig?

Hos mina vänner härborta i TN var det klart mindre än 50% som gick och röstade i primärvalet även om det är över hälften som tänker rösta "sen". Dom tycker inte att det spelar så stor roll vem av demokraterna som dom ska rösta på tex, som en av dom sa.

Republikanerna var desto mer benägna att rösta på McCain nu men det är för att dom var lite oroliga - med rätta - för att Huckabee skulle ta hem delstaten.

Peter sa...

Två ytterligare saker som pekar på att det inte går särskilt bra för Clinton.

Hon har lånat kampanjen $5 miljoner.

Hon gick ut med att hon vill hålla en debatt i veckan med Obama, vilket uppenbart nu ses som ett sätt att få gratis tv-tid...

Dåliga nyheter för Clinton och för republikanerna alltså.

David Holmberg sa...

Det blir en hel del spin den närmsta tiden.

Det där att Obama vann antalet delegater verkar ännu vara obekräftat, på Obamas hemsida står så men backas inte upp av siffror. Olika nyhetsbyråer får fram olika resultat och än är det inte helt färdigräknat.

Obamakampanjen räknar tydligen ned superdelegatantalet eftersom dessa har något av en egen vilja i konventet och inte behöver rösta efter valresultatet från sin delstat. Obamakampanjen spinner också på att man vunnit flest stater och på hur snabbt man vuxit. Obama kan också komma att få flest antal totala röster genom det fantastiska deltagande i Illinois och det borde påverka super-delegaterna i konventet. Sedan gynnar ju de första av de kvarvarnade staterna som ska rösta Obamas supporterprofil, vilket kan ge honom moment för de resterande. Dessutom, Obamakampanjen har mycket pengar kvar.

Clintonkampanjen spinner naturligtvis på Hillarys klara segrar i supertisdagens största stater, och demokraternas högborgar, New York och Kalifornien. Sedan vill de nog tona ner betydelsen av Obamas vinster i vissa småstater. För att övertyga super-delegaterna kommer man också använda Floridasegern där 1 miljon demokrater röstade. Visst, de får inga ordinarie delegater men det var ett val likväl (ställdes inte in). Dessutom återstår en stor stat att rösta, USAs näst efter Kalifornien folkrikaste stat, Texas - där anses Clinton ha ett övertag med deras stora grupp Hispanics.

Känns som det kan gå hursomhelst.

Speloddsen just nu (bet365)
Ganska jämnt där med.
Hilary Clinton 1.72
Barack Obama 2.00