2008-01-09

Tidiga tankar om kvällen

Politik är underbart. Ingen, INGEN, förutspådde Clintons otroliga resultat. Ingen förutspådde heller för några månader sedan att McCain skulle vinna och nu återigen vara front runner.

Kvällens stora förlorare är John Edwards.
Hans försökte hänga kvar genom att säga att förändring hade vunnit över status quo. Nu vann tydligen status quo över förändring. Edwards sa idag att detta var ett race för två personer. Han hade rätt, Hillary Clinton och Barack Obama.

Vad gick snett för Obama?
Tydligen måste angreppen på honom ha funkat och sått tvivel i en del väljare.

Kanske valde en hel del independents att rösta på John McCain istället eftersom hans seger såg mindre säker ut.

Eftersom valdeltagande är högre i NH än Iowa fanns inte lika många icke-väljare att få och gå och rösta.

Kvinnorna valde att ställa sig bakom Hillary Clinton. Hennes känsosvall måste ha spelat roll tillsammans med hennes mer naturliga framtoning.

Clinton-kampanjen måste ha haft en helt enorm Get Out The Vote-organisation.

Obama-kampanjen blev lite för kaxiga på slutet kanske. Väljarna kanske uppfattade Obama som lite dryg när han bemötte attackerna från Clinton?

Kvällens bortglömda vinnare
Mike Huckabee. Han kom trea i New Hampshire. Inga jättebra siffror men självklar trea. Hans budskap är nu i två delar. En religiös linje som når socialkonservativa väljare, en populistisk linje som når många missnöjda väljare, ofta med lite längre inkomster. Han ligger nu bra till inför South Carolina.

Återigen, inget är klart ännu.
Vi lär oss återigen att inget är klart i det här racet. Hillary Clinton är inte klar som vinnare, inte heller Barack Obama. Vi ska inte heller räkna ut John Edwards, även om han nu kommit längre från nomineringen än tidigare.

Det republikanska racet är också vidöppet. Huckabee och McCain är frontrunners med Romney precis efter. Giuliani cyklar i ytterbanan men vi vore väl dumma i huvet om vi räknar ut honom med tanke på hur snabbt den här nomineringsprocessen svänger fram och tillbaka.

7 kommentarer:

Patrik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Niklas Frykman sa...

Resultatet var väldigt bra för racet som sådant. Än så länge får man väl se det som enbart positivt att inget är avgjort och att det finns flera kandidater. Finns det ingen tydlig vinnare efter super tuesday, ja då börjar det bli problem...

chall sa...

Det blir ju onekligen intressant i Florida då man får se vad Guiliani har för stöd... och south carolina för att se om Edwards tycker att det är värt att stanna kvar i racet?!

Personligen tycker jag att det var intressant att McCain funkade så bra bland independent väljare.

Sen är det ju det där med republikanerna som är helt öppet och väldigt oförutsägbart.

Peter sa...

Chall, det finns en floridaundersökning gjord efter Iowa. Giuliani är nu fyra.

ABC News påpekar också att Guiliani faktiskt försökte vinna i New Hampshire. Trots det så blev han bara fyra.

Tror nog att det finns en till stor förlorare i kväll.

Mathias Sundin sa...

Ja, Peter, han gjorde liksom bådadera, vilket verkar jäkla dumt. Han satsade mycket pengar, besökte NH ofta men satsade inte fullt ut, speciellt inte på slutet. Det funkar inte i NH.

Peter sa...

En annan undersökning från Florida efter Iowa där Guiliani fortfarande leder. Dock med tanke på att han satsar på Florida och felmarginalen i undersökningen så är det ju inte ändå särskilt upplyftande läsning för hans kampanj precis.

En artikel från Slate som visar på hur många dagar kandidaterna har besökt New Hampshire. Giuliani är tvåa bland republikanerna. Trea när det gäller antalet kampanjestopp.

Via den så upptäckte jag även Map the Candidates, letade egentligen efter en liknande sida bara för New Hampshire, men den här verkar klart bättre och häftigare, om än lite långsammare.

När det gäller Giuliani så verkar det som att ju mer folk ser av honom desto sämre blir hans siffror. Innan han drog sig tillbaka från New Hampshire så sjönk ju hans siffror samtidigt som han körde reklam. Sen satsade han bara på Florida, där hans siffror då började gå ner som ett brev på posten...

Av de fyra toppkanidaterna så ligger definitivt Giuliani sämst till. Hans strategi har visat sig inte fungera, precis som när andra kandidater har försökt med den i tidigare val.

Dock, det faktum att jag ogillar Giuliani kan ju ha en viss påverkan på min analys... ;)

chall sa...

Peter; tack för länkarna.

Overall, det är ju lite variernade det där med republikanerna. Om jag inte vore emot att spekulera alltför mycket (he) undrar jag om det inte är Romney som kommer ut på toppen - som dom spekulerade i i början och som det verkar vara nu med... Den lugna tvåan i bakgrunden som inte vinner eller förlorar för mycket?!

Huckabee faller ju i undersökningarna när dom hör Momsen och att han har stora luckor i sin politik... lite som G gör när han får för mycket plats?