2008-01-09

Historiskt i Iowa och New Hampshire

För första gången i historien då Iowa och New Hampshire varit först i nomineringsprocessen har vi fått fyra olika vinnare.

YEAR GOP-NH IA DEM-NH IA
1976 Ford Ford Carter Carter (2nd to uncommitted)
1980 Reagan Bush Carter Carter
1984 Reagan NA Hart Mondale
1988 Bush Dole Dukakis Dukakis
1992 Bush NA Tsongas Harkin
1996 Buchanan Dole Clinton NA
2000 McCain GWB Gore Gore
2004 GWB NA Kerry Kerry
2008 McCain Huckabee Clinton Obama

4 kommentarer:

Daniel Andersson sa...

Bortsett från att Gephardt vann Iowa Caucus 1988. :)

Anonym sa...

Svensk media fortsätter sin skygglapps-rapportering i vanlig ordning. Igår ett 4-minutersreportage på SVT som ägnade hela tiden sånär som på 5 sekunder i slutet åt att rapportera om demokraterna. Nätupplagorna av SvD, DN, Aftonbladet och Expressen har som vanligt enbart rubrik- och bildsättning som anknyter till demokrater. SR:s nyhetssektion toppade, otroligt nog, med endast en bild av McCain och rubriken "Revansch för McCain och Clinton" för någon timma sedan. Nu har de dock ändrat sig och lagt upp bilder på bägge kontrahenterna och ändrat rubriken till "Revansch för Clinton och McCain". Det är i alla fall ädelt av SR att framhålla att USA inte är någon enpartistat: något övrig svensk media inte riktigt har tagit till sig. Man kan ju möjligtvis hävda att Clintons seger var något mer av en "skräll" än McCains (och därmed mer nyhetsvärdigt), men vi behöver samtidigt inte vara några raketforskare för att räkna ut att rapporteringen hade sett likadan ut även om Musse Pigg hade vunnit för republikanerna i NH. Tackar för din "fair and balanced"-policy...

Anonym sa...

SR har förövrigt en intressant beskrivning av respektive kandidat efter vinsten:

Clinton: "Det var en kraftfull och förstås jublande glad Hillary Clinton som uppträdde framför galet glada supportrar på sitt högkvarter i Manchester".

McCain: "Mac is Back, Mac är tillbaka skrek supportrarna, medan McCain läste innantill ur ett tacktal som bland annat handlade om att stödja USA:s trupper i Irak".

Clinton är kraftfull, jublande och har "galet" glada supprotrar. McCain läser innantill (vilket i och för sig inte var särskilt snyggt), och pratar om det impopulära Irakkriget.

Fantastiskt.

/Densamme

Niklas Frykman sa...

McCains tal var briljant i sin dumhet. Det var det enda som stack ut från formeln och det enda som det kommer att rapporteras om. Intrycket av veteranen som gjort detta och mycket värre blir bara starkare av att han fullständigt skiter i sin gratis TV-tid.