2008-01-03

Snart smäller det

Det är mindre än 12 timmar kvar till resultatet från Iowa. Morgonprogrammen är såklart fullproppade med rapportering från Iowa. I New Hampshire är det lugnet före stormen. I morgon kommer alla kandidater hit, i dag är det ingen här (förutom Mike Gravel som jag tror jag hoppar över). Jag har passat på att sova ifatt och tänkte besöka lite kampanjkontor på eftermiddagen.

Det är verkligen ett speciellt läge i Iowa. Det är helt jämnt i båda partierna. Hos demokraterna kan tre personer vinna, hos republikanerna två. Ingen har någon aning om hur det kommer gå. Mycket kommer troligen avgöras av organisationen på marken. Det gäller att få rätt folk att gå och rösta. Exempelvis har Clinton tillgång till 10 000 bilar och 600 bussar som kommer köra folk till vallokalerna. Vilket kan jämföras med John Kerrys cirka 500 bilar 2004. Hennes kampanj har också köpt in stora kvantiteter snöskovlar för att skotta åt äldre damer - som är en viktig grupp för Clinton - som inte vill ge sig ut i dåligt väder. Hennes kampanj tillhandahåller också barnvakter till alla som behöver det.
De andra kampanjerna har samma upplägg men jobbar för att nå andra grupper. Obama fokuserar mer på yngre väljare. Det kan vara riskabelt, tidigare har de oftast varit sämre på att verkligen gå och rösta än de äldre väljarna.

Organisationen talar för Obama eller Clinton. Obama verkar mer på gång i opinionen, Clinton kanske har en något säkrare markorganisation just på grund av äldre kontra yngre. Men Obama har lagt enormt mycket pengar och kraft på sin markorganisation. Edwards har jobbat väldigt länge i Iowa och kom in på en stark andraplats senast det begav sig. Ni hör att jag famlar, det är omöjligt att gissa hur det kommer att gå. Jag sätter en slant på Obama, men ett tight valresultat mellan de tre.

Hos republikanerna blir gissningen Mitt Romney över Mike Huckabee. Han har kommit igen i opinionen och har en enormt mycket starkare markorganisation. Huckabee har först på slutet fått in lite pengar i kampanjen och inte hunnit eller kunnat bygga upp någon större organisation. Med Romney är det tvärtom. Han vet att hans öde ligger i att vinna i Iowa, New Hampshire och South Carolina och jobbat länge med organisationen. Det kommer bli tight, men svag vinst för Romney. Skulle Huckabee braka igenom och hamna 5-10 procent efter Romney, då är han körd. Han är inte stark i New Hampshire.

UPPDATERING: Sorry, Rudy Giuliani är kvar i New Hampshire i dag. Han kommer spendera mycket tid här fram till den 8 januari och kommer därefter nästan bosätta sig i Florida i tre veckor.

Inga kommentarer: