2008-01-03

Möte med Giuliani

Jag sitter på hotellet och mumsar på en donut. Precis hemkommen från ett town hall meeting med Rudy Giuliani. Hans tillställning var mer som jag trodde amerikansk valrörelse var. Musik, folk som satt bakom kandidaten och ett par tv-skärmar. Visserligen inga ballonger, men ändå. I övrigt påminner både Giulianis och McCains kampanjevent väldigt mycket om svensk valrörelse. Kandidaten pratar en stund och tar sedan frågor från publiken. Det är svårt att föreställa sig att personen där framför en om ett år kan vara världens mäktigaste man och komma i situationen där oerhört svåra beslut kommer fattas.


Rudy pratade i sin inledning om kriget mot terrorismen, eller the terrorists war against us. Tidigare under dagen hade han hållit ett tal där han bland annat föreslog en fördubbling av trupperna i Afghanistan. Det berättade han om. Dessutom pratade han mycket om att detta inte bara handlar om ett krig med vapen utan också om idéer. Vi får inte stöta bort människor i Mellanöstern. Inte behandla dem som en enda homogen grupp, utan nå fram till de som inte valt islamism och terrorism. Med andra ord, något helt annat än Ann Linde gav utryck för i Studio Ett.


Han fick frågor om health care, immigration och klimatfrågan. Med andra ord samma frågor som McCain fick tidigare i dag. Han svarade också på ett liknande sätt. Inget tvång i sjukförsäkringsfrågan, en säker gräns mot Mexico och en satsning på att bli energy independant.

Jag fick skaka hand med honom ett par gånger, men kom inte åt att prata något. Så vi får tills vidare leva i ovisshet om han också älskar Sverige.

3 kommentarer:

Peter sa...

"Det är svårt att föreställa sig att personen där framför en om ett år kan vara världens mäktigaste man och komma i situationen där oerhört svåra beslut kommer fattas."

Speciellt då med tanke på hans senaste siffror...

"Vi får inte stöta bort människor i Mellanöstern. Inte behandla dem som en enda homogen grupp, utan nå fram till de som inte valt islamism och terrorism."

Har du sett hans senaste tv-reklam som han skall köra i New Hampshire och Florida? A People Peverted. (Via Talking Points Memo)

Skulle gissa att samma personer som han försöker locka till sig med den reklamen nog inte ser särskilt positivt på att han tvingade John Deady att avgå...

Gällande republikanska politiker som älskar Sverige... Är inte Sverige ett gudlöst socialiserat land med påtvingad sjukvård?
(Och ja, jag tar inte precis deras kärlek på allvar, de är ju politiker...)

disen sa...

Rudy er ett nutcase bland flera. Han vill bomba Iran och tror att världen kan skötas som kriminaliteten i NewYork.

Gustav Lundblad sa...

Härligt! Hörde dig på radion idag i Studio Etts ganska goda special om USA-valet, du gjorde en bra insats! Får passa på också och tacka för en bra blogg, har läst den länge nu utan att kommentera.

Fantastiskt det här med att man kommer så nära kandidaterna... Vad gäller det amerikanska primärvalssystemet, så kan man så klart ha invändningar mot rättvisan i det hela, att väljarna i NH och Iowa får ett så oproportionerligt stort inflytande. Å andra sidan är det något fantastiskt över det hela, democracy in its purest form. Närheten till kandidaterna och möjligheterna som ges att som väljare ta ett väl genomtänkt beslut. Pengar och förmågan att sprida massbudskap spelar mindre roll, vilket t.ex. Huckabees framgångar visar på. The Economist skriver bra om detta: http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=10328996