2008-01-08

Primärvalet igång

Ett litet valdistrikt mot gränsen till Kanada öppnar vallokalerna redan kl 00:00 så omröstningen i nationens första primärval är redan igång. De flesta andra vallokaler öppnar kl 6 på morgonen och stänger vid sju eller åtta på kvällen. Här i New Hampshire är det ett vanligt val där du lämnar en valsedel, inte som i Iowa alltså.

För att följa valet från Sverige kan jag rekommendera C-SPAN och förhoppningsvis gör MSNBC som senast i Iowa och lägger ut sina sändningar på nätet.

Jag vet inte när vallokalsundersökningarna men om inte förr så när de sista vallokalerna stänger kl 20.

Nu ser jag på TV att de verkar presentera resultatet från den lilla norra valkretsen direkt. Det verkar ju oerhört konstigt. Bland republikanerna vann John McCain med fyra röster, före Romney med två röster och Giuliani med en. Barack Obama vann demokraternas med sju röster. Hillary Clinton fick noll.

Dags att sova. I morgon blir en otroligt spännande dag.

7 kommentarer:

Majed Safaee sa...

Jobbigt för Hillary. För den här nyheten är ju ute och spinner fram till att röstlokalerna stänger och att hon inte fick en enda röst är ju inte bra mediemässigt. Å andra sidan så kanske det kan mobilisera hennes väljare och få Obamas att få för sig att allt är lugnt?

Tänk på vad 10 pers i en by kan ställa till med ;-)))

/majed

TOMMY RYDFELDT sa...

Hej!

Två frågor.

Du som är på plats är det Baracks 15 minuter i medialjuset och efter supertisdagen är ändå Hillary i ledningen.

Eller har något hänt som gör att Barack på allvar har tagit greppet?

Tommy

Niklas Frykman sa...

Dixville Notch får enligt wikipedia redovisa valresultatet direkt eftersom samtliga röstberättigade har röstat, vilket de alltså gör vid midnatt. Det kan också vara intressant att betrakta Obamas siffror i ljuset av att väljarkåren (alla 19) där är starkt republikansk. Det kan betyda problem för McCain.

magnus sa...

Har du sett denna på Youtube.

Mitt i en snödriva (snödrive?) där han stärker sina positioner mot McCain.

Peter sa...

Tommy, Obama kommer vinna New Hampshire, vilket kommer ge honom ytterligare en skjuts opinionsmässigt. Staterna som är kvar fram till supertisdagen är Michigan, Nevada, South Carolina och Florida. Michigan och Florida kommer att straffas eftersom de håller sina omröstningar innan femte februari och förlorar ett antal av de delegater de kan nominera.
Det har inte gjorts några undersökningar i Michigan, Nevada eller Florida på ett tag, men i South Carolina så leder Obama numera och han har även ökat nationellt i den första mätningen efter Iowa, där han nu ligger jämt med Clinton.

Vad som hänt är enkelt, Obama vann i Iowa och han kommer att vinna i New Hampshire idag.

Man kan ju hävda att Giuliani har rätt i att de tidigare staterna inte spelar någon roll sett till antalet delegater de utser.
Clintonanhängare har ju i hävdat samma sak, att hon leder i 30 stater.
Men eftersom det nästan bara skrivs om hur det går i kampanjerna och deras olika taktikter, så innebär det att det som skrivs om Giuliani och Clinton just nu är i stor del negativt. Och det påverkar opinionen i de senare staterna.

magnus sa...

Ny leder Romney i NH enligt senaste opinionsmätning, Suffolk/WHDH: McCain-Romney 26-30.

Romney anses ha vunnit debatten, och McCain ha gjort bort sig i fåniga attacker på Romney. I den fokus-grupp som tillfrågas av Frank Luntz menade minst hälften, som det såg ut, att Romney vann och många ansåg han är en bra kandidat att ställa mot Obama.

Men nationellt låg Romney bara 4:a i en undersökning för några dagar sen, där Huckabee leder på 25 procent strax före McCain o Giuliani...

Mathias Sundin sa...

Tommy: Jag skulle nog säga att det inte bara är 15 minutes of fame. Just nu ser det tufft ut för Clinton. Vad hon än säger vänds det mot henne. I South Carolina är nästan 50 % av de röstande demokraterna färgade vilket säkert kommer gynna henne.

Hon får nu satsa på delstater där independents inte får rösta, ungefär som Bush gjorde 2000 mot McCain.

Hennes verkliga problem är att hon troligen börjar få dåligt med pengar medan Obama inte har det problemet. Många av hennes givare har dessutom gett den maximala summan redan, medan Obama har väldigt många givare som inte gett max. Ni kan tänka er att dessa nu skänker pengar igen i stora skaror.

Men återigen, tro inte att detta är över. Detta kan bli blodigt.