2008-01-12

Operation stoppa Hillarys momentum

Barack Obamas kampanj gör nu vad de kan för att stoppa Hillary Clintons momentum som hon fick genom att vinna i New Hampshire. De gör ett ganska bra jobb, men balanserar samtidigt på en knivsegg.

Först kom ett endorsement från senatorn och förra presidentkandidaten John Kerry, sen guvernören i Arizona Janet Napolitano och samtidigt, vilket jag missat att rapportera, senator Tim Johnson. Nu följer konservativa demokraten Ben Nelson och fd senatorn och presidentkandidaten Gary Hart. Dessutom fick han stöd av två tunga fackföreningar i Nevada direkt efter omröstningen i New Hampshire.

Det verkar också som om Obamas kampanj lite försiktigt underblåser kontroversen kring Bill Clintons uttalanden om "the biggest fairy tale I've ever seen". Många svarta amerikanska politiska ledare är upprörda över detta och verkar tro att han sa det om Obamas kampanj i helhet. Så var faktiskt inte fallet, det rörde Obamas ställningstagande kring Irakkriget och hans röstande i senaten kring frågan. Vilket Bill Clinton nu har tvingats förklara på radion igår, bland annat för Al Sharpton.

Antalet tunga endorsements bidrar naturligtvis till att minska betydelsen av Clintons vinst i New Hampshire. Mediautrymme tas upp av Obama och det framstår som att allt fler vill vara med i hans revolution. Samtidigt, som Stu Rothenberg påpekar, så ska inte betydelsen av endorsements av exempelvis John Kerry överdrivas. Endorsements påverkar väldigt sällan hur människor röstar. I Obamas fall kan det till och med motsäga hans budskap och istället bli skadligt för honom.

Att göra ras till en fråga i valet kan vara kortsiktigt tänkt av Obamas kampanj. Det kanske kan hjälpa honom att vinna i South Carolina där 50 % av de röstande hos demokraterna är svarta, men risken är att Obama halkar in i facket hos de som är kandidater bara för att de är svarta. Han har hittills undvikit det och, i det avseendet, varit en kandidat som alla andra.

Inga kommentarer: