2008-01-18

Läget i opinionen, Nevada och SC

På lördag går demokraterna till val för första gången (på riktigt) sedan New Hampshire och republikanerna röstar i South Carolina. Det ser ut att bli jämnt på båda ställena. Även republikanerna röstar i Nevada men resultatet är inte bindande om jag förstår det hela rätt.

Efter segern i New Hampshire leder John McCain i samtliga undersökningar utom en där det är lika mellan honom och Mike Huckabee. I de undersökningar han leder varierar ledningen mellan 2 och 10 %. För Mitt Romney kan anas en svag trend uppåt sedan segern i Michigan. Fred Thompson, vars kandidatur troligen hänger på resultatet i SC, ligger på fjärde plats. Bettingen är på McCain.

I Nevada hos republikanerna leder Mitt Romney i de två undersökningar som är gjorda efter New Hampshire. Giuliani ledde länge i Nevada men har i den senaste undersökningen fallit från första till sjätte plats.

Nevada är viktigare för demokraterna och de har kampanjat där en hel del. Hillary Clinton har ledningen i de tre senaste undersökningarna med mellan 3 och 9 %. Något förvånande med tanke på delstaten så hittar jag ingen betting just nu.

1 kommentar:

Tobias Levander sa...

Om republikanerna har någon självbevarelsedrift kvar vinner John McCain i South Carolina. Hans ende egentlige konkurrent i delstaten är Mike Huckabee, en person som skulle kunna skada sitt parti ordentligt.
Om McCain vinner får vi se en fascinerande slutstrid i månadsskiftet, då McCain kommer att konfrontera Huckabee och eventuellt den hittills osannolikt bleke Guiliani inför Florida och Supertisdagen (och i förlängningen nomineringen).
Om Huckabee vinner i South Carolina, då ligger lustigt nog Mitt Romney bäst till för att få nomineringen, förutsatt att inte Giuliani tar hem en riktig storseger i Florida.
Mitt Romney är egentligen en utmärkt kandidat (som jag skulle tänka mig att stödja, om någon bryr sig), men han har mer eller mindre spelat ut sig själv genom en katastrofal kampanj.
Med Giuliani marginaliserad och McCain och Huckabee som kraftigt försvagade men överlevande kandidater borde han kunna (observera "borde") framstå som ett starkt kort under "Supertisdagen.
Romney bör sålunda hoppas på Huckabee och det bör även Rudy Giuliani. Om John McCain vinner i South Carolina minskar chansen att Giuliani vinner i Florida, en vinst hela Giulianis kampanj hänger på.