2008-01-26

Läget i opinionen inför SC

Demokraterna går och röstar i natt svenskt tid i South Carolina. Det ser ut att kunna bli jämnt ännu en gång. Kanske mellan alla tre kandidaterna.

Barack Obama är den som har tydligast negativ trend. Hillary Clinton ligger hyfsat stabilt och tar egen lite i förhållande mot Obama, men har, liksom Obama, tappat toalt i stöd efter senast debatten. John Edwards däremot har en klart positiv trend hos samtliga undersökare, framförallt efter debatten.

Vi tittar på de två undersökare som genomför dagliga tracking polls.

I ARG:s senaste leder Obama, 39 %, med ynka 3 % över Clinton, 36 %. Edwards är en bit efter med 22 %. Sedan förra mätningen 22-23 januari har Edwards gått från 12 till 22 %, Obama från 45 till 39 % och Clinton från 38 till 36 %.

Hos Zogby har Obama tappat från 43 till 38 % sedan 20-22 januari, Clinton har legat still och Edwards ökat från 15 till 21 %.

Dessa trender återfinns hos de andra bolagen.

6 kommentarer:

Tobias Levander sa...

De alltid kreativa rubriksättarna på Aftonbladet förklarar i nätupplagans huvudnyhet att "Obama [går] mot ödesseger". Ödesval har man ju hört talas om, men vad är en "ödesseger"?

Peter sa...

Med all den skit aftonbladet trycker så kan man ju inte förvänta sig att de anställer folk med några som helst kunskaper...

Peter sa...

Obama vinner stort....
55% mot Clintons 27% och Edwards 18%...

Och enligt vallokalsundersökningar så fick Obama runt 24% av de vita rösterna, klart bättre än vad undersökningar innan primärvalet visade. Det resultatet underminerar allt prat om att Obama bara skulle få svarta att rösta på honom och att hans seger inte skulle vara något värt...
Ser också ut som att Obama fick hälften av yngre vitas röster. Sedan sämre ju äldre de vita röstande var.

2004 så röstade 280,000 i demokraternas primärval i South Carolina. I år över 530,000...
Trenden fortsätter, de republikanska kandidaterna har svårt att få de republikanska väljarna att rösta i primärvalen...
South Carolina är en solid röd stat, trots det så röstade färre i republikaners primärval än i demokraternas...

Edward Kennedy ser inte ut att ge sitt stöd till någon kandidat. Caroline Kennedy, dotter till John F Kennedy, ger dock sitt stöd till Obama, "A President Like My Father"...

Tobias Levander sa...

Barck Obama är - med undantag för Ronald Reagan och Bill Clinton av år 1992 - den mest imponerande presidentkandidat jag upplevt under min livstid.
Hans segertal i South Carolina förtar inte detta intryck:
http://www.youtube.com/watch?v=-iVAPH_EcmQ

chall sa...

Även om Obama fick 20% av sina röster av vita, så är det ju så att såväl Clinton och Edwards fick sina röster av vita nästan rent.. Eller ja, Edwards hade nästan enbart vita röster medan Clinton hade 25% svarta.

Det intressanta enligt mig är att 61% av de röstande var kvinnor! Samma trend kan ses i ett par av de andra primärvalen. Jag vet inte hur demografin ser ut för republikanerna men tidigare var det iaf så att demokraterna hade fler kvinnor registrerade än republikanerna...

Sen var det ju en STOR skillnad mellan exit polls och verkligt resultat - vilket tyder på att antingen ljög folk när dom gick ut från lokalerna eller så lyckades inte utfrågarna fråga "alla" (ett representativt urval). I exit polls fick ju Obama över 77%...

Att jag sen tycker att det är lite synd kanske att det är så tydligt att Obama i SC iaf mest lockade svarta väljare och att dom andra två gjorde samma med vita... Jag får väl tänka Iowa?! Sen är ju SC demografiskt mer svarta än vita så... Det blir med andra ord intressant på Super Tuesday här i TN eftersom dom tittar på SC och har en stor svart befolkning.

Unknown sa...

Jag håller med Tobias. Obamas tal är verkligen inspirerande och engagerande -till den grad att unga faktiskt bry sig och går och röstar.