2008-01-28

Kennedys endorsement är positiv för Obama

I går funderade jag över om Teddy Kennedys endorsement av Barack Obama verkligen var så positivt. Kennedy ses som liberalismens främste företrädare i USA (vilket betyder att man står långt till vänster). Alltså kan en endorsement av honom minska Obamas trovärdighet som en mittenpolitiker som kan göra upp över blockgränserna. Det är fortfarande en risk jag tror på, men jag tror symboliken i Kennedys stöd överskuggar det.

Dan Balz förklarar:

"The lion of the Senate passed the Kennedy family torch to the young senator from Illinois." "Democrats have searched for half a century for a successor to legacy of the two Kennedy brothers -- Jack and Bobby -- who in their own different ways inspired a generation of Americans in the 1960s. Today, the third Kennedy brother told Democrats that Obama is worthy of carrying that mantle -- of rekindling the Kennedy magic."

"I've seen it. I've lived it," Kennedy said. "And with Barack Obama, we can do it again."


Minnet av John F. Kennedy finns djupt etsat i många amerikaner, inte minst demokrater. När den tredje brodern Kennedy så tydligt utser JFK:s efterträdare, då är det en enormt stark symbolik.

2 kommentarer:

Peter sa...

Här kan man se Kennedys tal.

Anonym sa...

Jag håller med dig. Lyssnade på talet, och det måste vara positivt för Obama. Speciellt när det kombineras av Teds son och JFKs dotter. "Kennedy" står väl för ett hopp i USAs historia, något speciellt för många.
Det som också väl kan anses positivt är att Obama nu fått stöd från en av de mest erfarna politikerna som finns i landet vilket ju visar på att denna grupp också tror på honom. En kritik mot Obama var väl den om att han var oerfaren. När Ted Kennedy då går ut och säger att han stödjer Obama, och drar jämförelsen till att JFK blev anklagad för att vara oerfaren - så tror jag att det är positivt för Obama.