2008-01-28

Hård strid i Florida

John McCain och Mitt Romney ligger tätt bredvid varandra i opinionen inför omröstningen i Florida i morgon. Det gör att de två nu kastat handskarna och dagligen pucklar på varandra rätt rejält.

I dag lanserade McCain en webb-film och satsar 250 000 dollar på radioreklam som tar en hel heder och ära av Romney. Han sa också:

“One thing we should give Governor Romney credit for, he is consistent. He's consistently taken both sides of every issue, he has consistently flip-flopped on every issue.”

Romney är inte så dålig han heller. Stående framför en bensinmack menade han att om McCain och Liebermans klimatförslag gått igenom hade det kostat varje amerikansk skattebetalare 1000 dollar om året och bensinpriset hade gått upp.

Marc Ambinder har varit vänlig nog och sammanställt de senaste siffrorna från Florida:

Zogby/CSpan/Reuters Tracking (Jan 25-27)
McCain 33 (+3 vs. previous day)
Romney 30 (nc)
Giuliani 14 (+1)
Huckabee 11 (-3)
Paul 2 (-1)

Rasmussen (Jan 27)

McCain 31 (+4)
Romney 31 (-2)
Giuliani 16 (-2)
Huckabee 11 (-1)
Paul 4 (+2)

Suffolk University (Jan 25-27)
McCain 30
Romney 27
Giuliani 13
Huckabee 11
Paul 4

Quinnipiac (Jan 24-27)
McCain 32
Romney 31
Giuliani 14
Huckabee 13
Paul 3

Det ser ju inte särskilt ljust ut för Rudy Giuliani. Så han vinner säkert.

9 kommentarer:

chall sa...

Det stör mig lite att CNN har hittat bevis på att McCain ljugit om Romney i ett par av sina påståenden. Kanske inte så förvånande men det är störande eftersom han jobbat på att verkar moralisk etc.

Samtidigt är det som du säger, det blir väl Guiliani då i FL eftersom han ligger så mycket efter i alla undersökningar... ;)

Själv ser jag fram emot att se vad Huckabee får för röster - han kommer ju vara den enda kandidaten för de få kristna konservativa som finns i Florida.

Peter sa...

Det är bra att du har humor.

Giuliani har också en ny reklamfilm som bara körs på nätet. Not Endorsed.

Den nämner dock inte att New York Times gav honom sitt stöd 1997 när han ställde upp för återval som borgmästare...

Han var själv väldigt glad och stolt då...

Frågan är hur det kommer att gå för hans tal gällande ledarskap som han tagit bra betalt för (som många andra politiker) om hans kampanj kommer att göra ett ordentligt magplask.
Gissar att vad han kan begära kommer att sjunka drastiskt. Så det var nog bra att inte satsa den egna förmögenheten...

Chall, Huckabee leder i en hel sydstater. Dock så är undersökningarna minst två veckor gamla, så mycket kan ha hänt.

Peter sa...

Giuliani säger nu att den som vinner Florida kommer att vinna nomineringen. Vilket kan ses som om att han kommer att ge upp efter Florida. Men han kommer fortfarande att ställa upp på debatten på onsdag.
Det kan bli en intressant debatt.

Anonym sa...

Tycker faktiskt att attackerna mot Mitt Romney är något orättvisa. Det är bara bra att han ändrade sig. När Ronald Reagan var guvernör i Kalifornien godkände han legalisering av aborter och han ändrade sig så varför skall inte Mitt Romneys ändrade ståndpunkt godkännas. Vad som däremot oroar mig är att Mitt Romney efter att han sa att han hade ändrat ståndpunkt i abortfrågan godkände subventionerade aborter medan han gav veto för subventionerad tandvård. Det skall väl vara som i Sverige att mörda ofödda barn skall vara gratis men folk skall inte få ha hela tänder om de inte har råd med det.

Det finns faktiskt rätt många kristna konservativa i Florida. Sedan är Huckabee inte det enda alternativet utan många kristna konservativa stödjer även Ron Paul, Mitt Romney och John McCain. John McCain blev ju endorsad av Sam Brownback då han drog sig ur och Sam Brownback är kanske den senatorn som mest aktivt har motsatt sig aborter.

David sa...

Aaah du sa kastade av handskarna!

(Jag kan inte undvika att skratta åt den frasen efter att jag såg Daily Show när de kollar på mediernas användning av den.)

Anonym sa...

Hej,

Det har ju tidigare framkommit att Guiliani när han slogs (ett tag) mot Hillary, om att bli senator för New York, så saknade han fokus och engagemang. Den som såg den senaste debatten kan knappast säga att han imponerade. Nu tonar han dessutom ner 9/11 och pratar skatter istället. Enligt artikel i dagens Dn verkar han inte ge järnet för sina supportrar på plats.

Man kan också ju konstatera att folk verkade tycka bra om honom så länge de inte visste så mkt. Ju längre kampanjen lider och ju mer väljarna lär känna sina kandidater desto sämre går det för Guiliani.

Alltså, Guiliani kommer inte att vinna i FL.

Hälsar
Patrik

Anonym sa...

Problemet som McCain och andra republikaner upplever med Romney är inte att han ändrar sin position i en fråga, i detta fall abort, utan att han gör det konsekvent i många frågor och att han inte gör det öppet och tydligt redovisat.

Kandidaten tappar i trovärdighet. Om denne däremot öppet redovisar att han/hon ändrar uppfattning (som exempelvis John Edwards i Irakkriget) då blir man också trovärdig. Gällande Romney i abortfrågan - och andra frågor - är han helt enkelt inte trovärdig.

Återstår att se om de republikanska väljarna anser samma sak.

Anonym sa...

Mathias, en bra sammanställning av de mest relevanta pollsen från Florida kan du finna här om du inte redan sett det:

www.realclearpolitics.com/epolls/2008/president/fl
/florida_republican_primary-260.html

/M. Rosendahl

Mathias Sundin sa...

Jodå, jag vet. Men de är inte lika lätta att copy-paste =)