2007-12-27

Meet the Candidate: Ron Paul

Ron Paul var sist ut av presidentkandidaterna att bli intervjuade i Meet the Press. Jag trodde han skulle klara det utmärkt, han har liksom inget att dölja. Han har kontroversiella åsikter, men det är just dessa åsikter som är hans styrka. Så fel jag hade. Han klarade sig riktigt uselt.

Till exempel hade han väldiga problem att förklara varför han skriver in så kallade ear marks - olika typer av budgetsatsningar - som går till hans eget valdistrikt, samtidigt som han kampanjar så hårt mot detta slöseri i statsbudgeten. Hans försvar var att han inte röstade för budgeterna, han bara förde in ear marksen. Det kändes väl ihåligt. Om man, som jag sett honom säga i en tidigare intervju, försöker styra redan genomröstade projekt till sin eget distrikt kan jag förstå. Skadan är redan skedd, så att säga. Men att själva skriva in dem i budgeten, då blir retoriken tom.

Han vecklade också in sig i lite konstiga resonemang om att Lincoln inte borde startat krig och frigjort slavarna, om hur USA var fascistiskt och annat. Han kanske har rätt ur en mer filosofisk synvinkel, men det är resonemang som behöver en djupare diskussion.

Många väljare som blivit intresserade av Paul och hans udda åsikter tyckte nog att de var lite väl udda. De största fansen gillade det säkert, men inte plockade han några väljare på detta framträdande, han såg istället till att skrämma bort de som kunde tänkas lägga en röst på honom.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du har rätt. Han flummade runt när han pressades på mycket han ville ta bort av staten t.ex.

Däremot har han ju rätt om att USA gått mer mot fascism och korporativism - men det blir bara knasigt när man inte har tid att utveckla resonemanget.

Däremot så, vad gäller earmarks, så är Paul känd för att alltid lägga fram krav från sitt valdistrik. T.ex. kanske några bönder vill ha bidrag för majs. Då går han med på att ta upp deras fråga till kongressen - de är ju hans väljare - men säger samtidigt att han kommer att rösta mot deras krav som han själv kommer att lägga fram.

Anonym sa...

Med brasklappen att jag ej sett intervjun med Ron Paul än måste jag säga att det var föga oväntat att hans åsikter skulle framstå som inte bara udda utan även lite jönsiga och riktigt ihåliga. Paul förespråkar en isolationistisk utrikespolitisk linje som skulle vara rent fördärvande om den skulle få genomslag. Time för Paul att packa ock åka nu! /M. Rosendahl

Mathias Sundin sa...

Helt rätt Sebastian, glömde ta upp den biten. Väldigt oseriöst intryck att föreslå stora neddragningar i staten men sen inte ha en aning hur.