2007-12-27

Hur påverkar mordet på Bhutto valet?

Det kan tyckas smaklöst att analysera ett mord ur ett politiskt perspektiv, vem som vinner och förlorar på det i amerikanska valet. Jag känner mig själv inte helt beväm med att göra det, men lets face it. Mordet på Benazir Bhutto är en stor nyhet som påverkar världen, påverkar kriget mot terrorismen och därmed starkt påverkar USA - och naturligtvis ett presidentval.

Förlorarna är naturligtvis de med minst utrikeserfarenhet, Mike Huckabee, Mitt Romney och Barack Obama. Och vinnarna de motsatta, inte minst Rudy Giuliani och John McCain. Hur stor effekt det har är omöjligt att säga. Men väljarna påminns nu ,precis innan de bestämmer sig, hur viktigt kriget mot terrorismen är. Hur viktigt det är att ha en president i Vita huset som kan hantera den här typen kriser. Hur klarar Mike Huckabee ett sånt test, i väljarnas hjärnor? Inte så bra troligen.

En möjligt utkom av det är att läget i Iowa blir ännu tightare. Romney och Huckabee kan tappa och McCain och Giuliani ta in. Vad händer om fyra eller fem kandidater kommer inom några få procentenheter i valresultatet?

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns bara en vinnare i det Amerikanska valet....

RON PAUL!

Han till och med förutsedde att detta skulle hända! Han är den enda kandidat som inte är köpt! Med Ron Paul som president skulle vi kunna få stabilitet i mellan östern. Dr Paul vill dra tillbaka trupperna så fort han kan om han blir president....