2007-12-21

Läget i opinionen

Vi fullständigt peppras med opinionsundersökningar dessa dagar. De säger inte så värst mycket var för sig, men desto mer tillsammans. Jag har tittat på två sidor som sammanställer resultaten, RealClearPolitics och Pollster.com. De förstnämnda har en kurva som är ganska känslig och rör sig snabbt uppåt eller neråt, medan Pollster.coms är mer trög och stabil. Den första visar snabbare en trend för en kandidat, men blir också mer osäker, den senare är långsammare med säkrare.

Nationellt
På det nationella planet är Hillary Clintons ledning så gott som oförändrad. Hon leder i snitt med nästan 20 % före Barack Obama och ytterligare drygt 10 % före John Edwards.

Hos republikanerna är det mer dramatiskt. Rudy Giuliani har tappat nästan hela sin ledning och leder bara med någon procent över Mike Huckabee. Den senares uppåtgående trend har dock brutis de senaste dagarna och han tappar nu igen. Den som ökar mest just nu är John McCain. Dessa trender syns inte lika tydligt hos Pollster där Giuliani fortfarande har en hyfsat stor ledning även om han minskar.

Iowa
I Iowa är det oavgjort mellan Clinton och Obama, 28,3 % har de båda med John Edwards kort därefter på 23 %. Obama ledde för några dagar sedan men Clinton har vänt trenden efter Des Moines Registers endorsement. Richardson tappar. Dessa trender, förutom Richardsons, syns inte hos Pollster.

Mike Huckabee har övertagit ledningen i Iowa, men även här har hans uppåtgående trend brutits och pekar nu neråt. På samma sätt har Mitt Romneys nedåtgående trend brutits och pekar nu uppåt. På tredje plats hittar vi förvånande nog John McCain, trots att han gett upp Iowa och satsar på New Hampshire. Återigen syns inte dessa trender hos Pollster.

New Hampshire
Hos Pollster syns Clintons nedåtgående trend tydligt, men hos RealClearPolitics har den på senare dagar brutits och hon är på väg upp igen. Barack Obama som nästan var i fatt har planat ut strax under henne.

Mitt Romneys ledning är stabil men John McCain är på väg tillbaka från de döda i delstaten som han vann år 2000 mot George Bush. Giuliani tappar och Huckabee har inte klarat sig mer än precis över tioprocentsstrecket.

South Carolina
Hos Pollster är Clintons ledning ganska betryggande men hos RealClear har Obama kommit ifatt. John Edwars är den enda andra kandidat som syns i mätningarna, han ligger på runt 15 %, Obama och Clinton på ca 34 %.

Först ledde John McCain i SC, sen Giuliani, sen Thompson, sen Romney men samtliga har fallit och nu har Mike Huckabee ledningen. Även Romney har en positiv trend och Huckabees uppåtgående har planat ut. McCain är på gång svagt uppåt.

Florida
Clintons ledning är betryggande, mellan 25-30 %. Obama tvåa och Edwards trea. Ingen kandidat rör sig speciellt mycket vare sig uppåt eller neråt. Hos Pollster är samtliga tres trender svagt uppåt.

Florida skulle vara Rudy Giulianis brandvägg. Där skulle han återta kommandot i racet efter svaga placeringar i de första delstaterna. Länge höll han också en klar ledning, som nu har försvunnit. Hos Pollster leder han fortfarande med 6-7 %, men hos RealClear är Huckabee nästan i fatt. Hos de senare har även Romney en positiv trend.

Sammanfattning
Clinton har vissa problem, främst i Iowa och South Carolina, men Obamas uppåtgående och hennes nedåtgående trend kanske är bruten. Återstår att se om det varar. Nationellt har hennes motståndare inte alls fått samma genomslag som Huckabees hos republikanerna. John Edwards måste vinna Iowa om han ska ha någon chans.

Rudy Giuliani har längre än någon trodde behålllit ledningen i det republikanska racet. Men nu befinner han sig nästan i fritt fall, nationellt och i de första delstaterna. Till och med i Florida, hans säkra kort. Inte verkar hans tal i Florida för någon vecka sedan haft effekt på opinionen. Mike Huckabees raketfart uppåt har planat ut och raketen har till och med kanske börjat dala något. Mitt Romney segar sig hela tiden uppåt och har pengar nog att slåss 'til the bitter end. Fred Thompson har tappat sedan han lanserade sin kampanj, inget tyder på att det kommer ändras. John McCain kan vara på väg att göra en comeback som ingen trodde på. Skulle han komma tre i Iowa, som han inte ens satsar på, finns en god chans att han vinner New Hampshire. Då kan vad som helst hända.

4 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Herre min je vad spännande det republikanska racet är. Till och med McCain verkar ju vara på väg tillbaka.

Hur är det med Wyoming? Ska de ha ett republikanskt primärval toktidigt? Det kan ju skaka om saker...

chall sa...

Jag undrar om inte Edwards kan komma igen framåt vårkanten ändå? Det är ju så mycket känslor inblandade i "kvinna" och "svart" som den där vite mannen inte har...

Republikanerna är alldeles för uppochned och spännande för att jag ska kunna slappna av ,) Jag är glad om McCain går upp i NH och då blir det riktigt intressant i Florida för att se om Guiliani går bra eller inte. Hela Romney och Huckabee grejen håller på att växa ut ur proportionerna dock.

Mathias Sundin sa...

Var tvungen att kolla upp din fråga Niklas, har inte hört något om Wyoming på länge. Enligt Wikipedia röstar den den 5 januari, alltså mellan Iowa och NH. Men ingen verkar bry sig. Är iaf inget primärval utan ett konvent.

Om inte Edwards gör bra i Iowa tror jag han är rökt. En tredjeplats räcker inte. Han måste vinna eller dela ledningen. Me thinks.

chall sa...

Jo, det finns väl lite en sån känsla men jag vet inte om det är riktigt viktigt att det är i Iowa... jag tycker att han borde ha lite mer chans i NH nästan?!

I vilket fall, nyfiket blir det. Själv korsar jag Atlanten åt andra hållet före primärvalen så jag kommer försöka titta in här för att se hur det ser ut eftersom jag inte har min egen amerikanska tv då.

Tillbaka i tid till NH dock.

God Jul och ha det bra här i det stora landet i väster :) !!!