2007-12-17

Ditt och datt

Det börjar närma sig nu, det märks. Otroligt mycket händer. Här är en del av det.

Hillary Clinton går på offensiven. Hon ger sig, i helikopter, utan på en turné i Iowa där samtliga 99 counties ska besökas. För att ytterligare understryka satsningen medverkade hon i morse i samtliga sex nyhetsprogram i Iowa. I går gav tidigare senatorn och presidentkandidaten Bob Kerrey henne sitt stöd. Och i NY Times kan man läsa om Bill Clintons allt aktivare deltagande i kampanjen. Nu är det "change, change, change" som gäller som budskap.

Stu Rothenberg skriver en mycket bra artikel där han borrar i Mike Huckabees stöd och hans potentiella problem:

"The source of Huckabee’s appeal to conservative and evangelical Republicans is pretty simple. He’s not a flip-flopping Mormon or a pro-abortion-rights, pro-gay-rights, pro-gun-control adulterer. And he’s never put his name on a bill with Sen. Edward Kennedy (D-Mass.) or Sen. Russ Feingold (D-Wis.), or lambasted the Christian right. ...

But let’s be clear about Huckabee’s support: While he has surged primarily because he isn’t one of the other guys, he’s in a far stronger position than Thompson was when the Tennessean was riding his wave.
...

Still, the Huckabee surge seems odd, very odd, on at least a couple of levels.
[A]nd of far greater importance, Huckabee has zero experience and credibility on foreign policy and national security — the top issue to many Republicans since the Sept. 11, 2001, attacks, and the one issue that the Republican nominee may be able to use to hold onto the White House."

Ron Paul gjorde det. Slog sitt eget fundraisingrekord. Den 5 november fick han online in 4,3 miljoner dollar. I går drog han under en enda dag in nästan 6 miljoner dollar online. Med 14 dagar kvar på kvartalet har han samlat in 17,5 miljoner dollar. En häpnadsväckande siffra för en kandidat som har några få procentenheters stöd i opinionen.

Iowas guvernör Chet Culver håller sig troligen neutral i valet mellan presidentkandidater. Det hindrar inte hans fru Maria Culver att stödja John Edwards, precis som hon gjorde 2004.

Endorsements fortsätter strömma in för John McCain just nu. Förutom från tidningar också från en demokrat. Joe Lieberman kommer i dag annonsera sitt stöd för McCain på en pressträff i New Hampshire. Personligen undrar jag om det verkligen är så lyckat. Visst kan en del independants lockas av en sådan manöver, men en del av motståndet mot McCain har att göra med att han gjort upp för mycket med demokrater genom åren. Senast i frågan om immigration.

3 kommentarer:

Peter sa...

Man kan ju säga gällande Rothenbergs kritik att runt 70% av republikanerna fortfarande stödjer Bush och Huckabee liknar ju Bush väldigt mycket när det gäller de tre saker som Rothenberg tar upp.

Dock så har han ju Huckabee nu faktiskt gått ut och kritiserat Bush gällande utrikespolitiken. Och han verkar ju inte vara lika mycket för tortyr som Bush och majoriteten av de republikanska presidentvalskandidaterna, undantagen då Paul och McCain.

Så länge som de andra kandidaterna inte börjar kritisera Bush så får de ju svårt att kritisera Huckabee, annat än för dennes kritik av Bush.
Om något varit rätt de senaste 7 åren, varför skulle det vara fel i fyra år till...

2000 så fick Gore för sig att det var bäst att hålla sig från Clinton, vilket var ett misstag. Att bara Paul och till viss del Huckabee av dagens republikanska presidentkandidater har valt att kritisera Bush är ett större misstag.

chall sa...

Pratade med en konservativ amerikan i helgen som med glädje såg att Oprah stödjer Obama eftersom "there is no way we'll have a black president so republicans will win by walk over then"... fast det klart, jag är ju i södern och här är ju de gamla rasmotsättningarna enorma även bland "vanligt folk" men trots allt tror jag att han har en poäng, tyvärr. Samma gäller en kvinna - även om mesta kritiken mot Clinton är att hon är en bitch och inte så mycket kvinna.

(och jo, jag vet man måste utmana konvenansen för att ändra framtiden men ibland är det svårt med optimismen här borta.)

Vad gäller Huckabee, han har stor trovärdighet i moralfrågor och han kan prata. Det kommer nog inte att hindra att de konservativa bönderna med pengar kommer stödja Thompson (vilket jag verkligen inte förstår) eller Romney (mormon eller inte). Båda påminner tydligen om Reagan och vi vet ju alla att han var en bra kille? ;)

Gustav Lundblad sa...

Liebermans endorsement måste vara värdefullt för McC i New Hampshire, som väl blir något av en make-or-break contest för hans kampanj. Det är ju nämligen så att independents får rösta i primärvalet i NH, och för den gruppen lär endorsements av denna typ väga tungt.

Nu gäller det bara att Huckabee vinner Iowa, så har McCain ett riktigt bra läge inför New Hampshire.