2007-12-16

Tested. Ready. Now.

Det är den slogan som sammanfattar Rudy Giulianis closing argument om varför han bör bli republikanska partiets nominerade kandidat. I ett tal i går i Florida byggde han upp sin argumentation till väljarna:

"I have been Tested. I am Ready. And the time for proven leadership is Now."

Ja, talet var något längre än så. Jag tycker det påminner en hel del om Hillary Clintons argument för varför hon ska bli demokraternas kandidat. Giuliani kan vara konkretare när det gäller Tested, vilket huvudsakligen berör hans tid som borgmästare i New York. Världens 17:e största ekonomi, som han säger. Men i övrigt så framhåller han, likt Clinton, att han är redo från första dagen.

Återstår att se om detta och hans offensiv de kommande veckorna kan vända kräftgången i opinionen. Giuliani har en annan strategi än de andra kandidaterna. Han satsar hårt på Florida och de stora stater som röstar den 5 februari, men lägger mindre fokus på Iowa, New Hampshire och South Carolina. Han kommer inte placera sig särskilt bra där. Frågan är hur det kommer påverka opinionen i övriga landet. Det handlar mycket om förväntningar och hur de andra kandidaterna klarar sig. Om Giuliani någonstans i de tre första placerar sig över förväntningarna eller precis på dem och om samtidigt någon annan kandidat inte vinner alla tre delstater, då kan det funka för Rudy. Men slår han i backen rejält i början och Mike Huckabee eller Mitt Romney tar övertygade segrar i alla tre delstater, ja då får han nog rejäla problem även i Florida och på andra ställen de 5 februari.

4 kommentarer:

Peter sa...

Nu har väl Giuliani redan problem i Florida, men även också nationellt?

Det är uppenbart så att jag ser Giuliani som den värste möjlige presidenten av de kandidater som har en chans att faktiskt bli president. Så min uppfattning om hans tal är ju kraftigt partiskt, men jag måste ju säga att jag har svårt att se hur det på något sätt skulle rädda hans kandidatur eller kunna ge den extra fart, verkade inte precis vara något nytt...

Jag väntade någon dag att skriva detta, men trots att jag har väntade ett tag så skrivs det ju inget om hans tal. Skrivs ju mer om det stöd McCain, Romney och Huckabee fått eller för den delen Pauls nya insamlingsrekord ($6 miljoner på en dag, mer än han drog in under hela förra kvartalet...)
Sant det sägs vara en längre offensiv, men sett till starten så verkar det ju som hans kampanj är död.

Dock som jag skrev tidigare så kan ju Floridas nuverande och föregående guvernör ge Giulianis kampanj en lite skjuts om de väljer att stödja honom, dock om siffrorna fortsätter att se bleka ut som kommer de nog att ge honom dödsstöten istället.

Att också inte glömma är ju att republikanerna är allt annat än nöjda med sina kandidater i år, så vem vet. Mycket kan hända.
Dock verkar det ju som Giulianis kampanj kommer att få förlita sig på att andra kandidater skjuter sig själva i foten för att siffrorna skall förbättra sig. Detta eller att de börjar attackera andra kandidater...

Slutligen så kom tågkraschen tidigt.

Mathias Sundin sa...

Jupp, han har problem överallt, typ.

Instämmer i att rapporteringen varit klart begränsad. Dels för att de la talet på en lördag men också för att intresset för honom minskar rejält just nu.

chall sa...

Giuliani känns lite som om han stod som en stark front runner tidigt och nu är det en liten svacka eftersom de tre bakom honom börjar komma igång?

Jag vet inte om jag tror att det är en bra taktik för honom att lämna Iowa och norra delarna framför Florida eftersom nationella nyheterna lägger stor vikt på de första fem valen...

Att Paul fått ihop så mycket pengar är otroligt. Däremot undrar jag vad han ska göra med sin kandidatur då hna i princip lovade att inte "run as independent" och hans chanser att vinna är noll. Intressant är det dock, uppenbarligen finns det personer i USA som vill ha mer libertarianer inom republikanerna?!

Peter sa...

Giuliani tappar nu även i sin hemstat New York då både Huckabee och Paul ökar.

Han har fortfarande en säker ledning, men han stöds nu endast av 34%, ner från 45% för två månader sedan...

Clinton får 53% mot Giulianis 32% om de kandidaterna ställs mot varandra.

En kandidat bör vinna sin hemstat.