2007-10-19

Rudy och den kristna högern

I morgon ska Rudy Giuliani tala inför Family Research Council som grundades 1981 av James Dobson. Samme Dobson hotade för några veckor sedan med att lansera en oberoende presidentkandidat om det republikanska partiet skulle nominera en kandidat som vill fortsätta tillåta abort. Med andra ord: Rudy Giuliani. Dobson, som numera är ordförande för Focus on the Family, tillsammans med Tony Perkins, FRC:s nuvarande ordförande, och flera andra socialkonservativa ska på ett möte i Salt Lake City ha kommit överens om följande:

“If the Republican Party nominates a pro-abortion candidate we will consider running a third-party candidate.”

Detta fick stort genomslag i media under ett par dagar, men försvann snabbt när de socialkonservativa tonade ner hotet. En del tyckte det var en taktisk miss att hota Giuliani. Skulle han bli president gäller det att försöka behålla det starka inflytande de har i dagens Bushadministration. Dit kommer man inte genom hot.

Rudy Giulianis lycka är att den kristna rörelsen inte kan enas om någon annan kandidat. Varken Fred Thompson, Mitt Romney, Mike Huckabee eller Sam Brownback faller dem helt på läppen. Så länge de fortsätter vara splittrade kan Rudy ta det hela med ro. Men lyckas de enas om att inte vilja ha honom och skulle protesterna ta ytterligare fart, ja då får han troligen problem. Än så länge är det inte känt hos alla väljare att Giuliani vill fortsätta tillåta abort. Ju mer socialkonservativa ledare väsnas, desto mer kommer väljarna lära sig om Giuliani.

4 kommentarer:

Tobias Levander sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tobias Levander sa...

Jag tog upp upp det där häromveckan i min oregelbundet uppdaterade blogg.
Där konstaterar jag att Dobson (enligt nylig Fox News-intervju) tror att en vinst för Giuliani skulle innebära slutet för hans rörelse (som sammanfattningsvis är mot aborter och för sammanhållna familjer), medan hatobjektet Hillary Clinton som president skulle kunna mobilisera dem i deras hjärtefrågor.

Det kan vara så att Giuliani håller på att rita om den politiska kartan, då en vinst för honom i presidentvalet skulle visa att en republikan kan vinna utan de högerkristnas entusiastiska stöd.

Mathias Sundin sa...

Jepp, det skulle helt klart vara ett rejält trendbrott.

Niklas Frykman sa...

De gillar nog Huckabee men de tror inte att han kan vinna. Om Romney lovar att göra Huck till vice kan han nog få deras stöd, vilket jag gissar kommer att hända så småningom när fältet glesnat ytterligare något. Anyone but Rudy.