2007-10-20

Romney vann omröstningen

Mitt Romney vann en knapp seger över Mike Huckabee när deltagarna på Family Research Council röstade efter att de lyssnat på samtliga kandidater. Romney skrapade ihop 1595 röster, eller 28 %, mot Huckebees 1565 röster, eller 27 %. Ron Paul med 865 röster, 15 %, placerade sig faktiskt före Fred Thompson som måste vara besviken med enbart 564 röster, 10 %.

Gammal pastor som Huckebee är höll han ett bejublat anförade i dag för deltagarna. Han fick stående ovationer inte mindre än sex gånger under talet.

Medlemmar i FRC fick även rösta online, alltså sådana som inte var på plats. Det var tackvare dessa som Romney vann. De på plats gav Huckebee en överlägsen seger med 488 röster mot Romneys 99. Även Ron Pauls siffror lyftes av onlineröstningen, bland de som var på plats kom han sist. Se respektive lista längre ned.

Tidigare under dagen talade Rudy Giuliani till församlingen och sa att de inte skulle vara rädda för honom. Han framhöll sin tro på Gud, att han skulle utse samma sorts domare som Bush, hur han rensade bort porren från Times Square, hur han minskade antalet aborter och ökade antalet adoptioner i New York osv. Han försökte inte heller dölja sina åsikter och sa med en rätt tydlig passsning till Mitt Romney: "Isn’t it better that I tell you what I really believe than I change my positions to fit the prevailing winds."

Han slutade ändå nästsist av kandidaterna i dagens omröstning, men nådde bättre resultat hos de som var plats än online. Sist av alla kom John McCain, trots hans tydliga pro-life-budskap under hela livet. Men han har en del frågor som stöter bort socialkonservativa.

På plats
Huckabee 488 (51.3%)
Romney 99 (10.4)
Thompson 77 (8.1)
Tancredo 65 (6.8)
Giuliani 60 (6.3)
Hunter 54 (5.7)
McCain 30 (3.2)
Brownback 26 (2.7)
Paul 25 (2.6)
Undecided 11 (1.2)

Totalt
Romney 1595 (27.6%)
Huckabee 1565 (27.2)
Paul 865 (15)
Thompson 564 (9.8)
Brownback 297 (5.1)
Hunter 140 (2.4)
Tancredo 133 (2.3)
Giuliani 107 (1.9)
McCain 81 (1.4)
Undecided 329 (5.7)

5 kommentarer:

Ola J Hedin sa...

Jag försöker läsa mellan raderna och tänker mig att det här är en ganska stor grej för mormonen Romney. Familjefrågor är visserligen stora inom hans religion också, men visst har de traditionellt ägts av de långt större kristna kyrkorna?

Frågan blir då, kommer den kristna högern verkligen rösta på en mormon? Har du några aningar?

Mathias Sundin sa...

Jag tror inte det blir något jätteproblem för honom. Värre är nog hans åsikter förr i tiden, då han var för fri abort.

Peter sa...

Romney ägnade sig ju åt att köpa internetröster. Han fick en framsida på CNN för det dock. Dock visar ju röstningen på plats mer på det rätta läget.

Gällande frågan om att väljare kan tänka sig rösta på en mormon så finns det flera undersökningar som kan svara på det.
Och sett till svaren så ser det inte alls bra ut för Romney.

Gallup har tex ställt frågan om väljarna skulle rösta på en kandidat bereoende på dess etnicitet, kön och religion över en längre tid.

Intressant är att stödet för en mormon är idag (72%) under var det var för en kvinna för 30 år sedan. Och medans nästan 90% idag säger sig kunna tänka sig att rösta på en kvinna så har procenten som anser sig kunna rösta på en mormon inte egentligen ändrat sig på 40 år...
Vidare så finns det ingen uppdelning mellan republikaner och demokrater gällande vad de skulle rösta på, och jag skulle nog gissa att precis som gällande andra religiösa frågor så är nog allt republikaner mindre benägna att rösta på en mormon än demokrater och oberoende väljare.

Ingen av grenarna inom kristendomen kan ju jämföras med mormonismen när de kommer till att lägga till och förändra. Vidare så är ju även mormonismen relativt ny, den uppstod ju 1830.
Det är ju det här som gör att mormoner inte ses som helt rätt i huvudet av en stor mängd kristna i USA.

(Det debatterades ju om John F Kennedy att han skulle ta order från påven, det är ju inget man hör idag gällande Giuliani precis.
Dock så är ju katolicismen klart mer accepterad än mormonismen.)

En mormon kommer troligtvis kunna bli president i USA en dag. Men inte 2008, det är för tidigt.

Johan Ingerö sa...

Huckabee prfilerar sig väldigt bra. Han kan bli en bra medkandidat åt Giuliani.

Peter sa...

Efter den senaste nyheten så är det nog mer troligt att Giuliani möjligtvis kan bli vicepresidentskandidat för Huckabee.

Chuck Norris har talat.