2007-09-29

Krigföring

Om ni tänker er en presidentkampanj som ett krig där du som överbefälhavare har olika trupper och vapen att placera ut för att attackera motståndarna, eller försvara er från dem. Den ÖB i presidentvalet som har klart mest vapen att placera ut både i anfall och försvar är Terry McAuliffe, Hillary Clintons kampanjmanager. Minns i somras hur Madeleine Albright och Richard Holbrooke placerades ut för att både försvara Hillary från Barack Obamas attacker och för att attackera honom.

Hillary Clinton har dessutom den allra tyngsta pjäsen, det allra farligaste vapnet av samtliga kandidater: Bill Clinton.

Först kampanjade de tillsammans och drog en enorm uppmärksamhet i Iowa. Någon månad senare upprepades tricket i New Hampshire. Nu i veckan attackerade Bill Clinton Barack Obama för hans brist på erfarenhet. Han hade själv mycket större och annorlunda erfarenhet när han vann valet 1992 menade han. Barack Obama var såklart tvungen att försvara sig men har inget annat vapen att ta till än sig själv. Även om alla förstår att Bill Clinton är partisk så väger hans ord tungt och inte minst får han stort genomslag i media. I morgon intervjuas han i Meet the Press och kommer säkert få chansen att upprepa attacken där.

John Edwards har mycket flitigt använd frun Elizabeth för att attackera Hillary Clinton. Hon är väldigt svår att slå tillbaka mot, både omtyckt och dessutom dödligt sjuk i cancer.

Inga kommentarer: